Quantcast
Новини Пловдив » България » 3000 свободни артисти ще получат по 4000 лв. на проект
България Култура

3000 свободни артисти ще получат по 4000 лв. на проект

Боил Банов
Боил Банов

Общо 15 милиона лева ще бъдат отпуснати на свободните творци у нас, обяви  министърът на културата Боил Банов. От тази сума 12 млн. лв. е предвидена за създаване на самостоятелни проекти от творци от всички жанрове на изкуствата. Предвидено е 3 000 души да представят своите проекти и да получат по 4 000 лева на проект.

Проектите трябва да са върху българска литература, драматургия, поезия, романи, български произведения на изкуството, а ако са картини, трябва да са свързани с България, обясни министър Банов.

Второто изискване е проектите да бъдат представени като онлайн съдържание, за да може да бъде качено в YouTube-канала на Министерство на културата (МК) и всеки да има достъп до резултатите в тази програма, обясни Банов. Той заяви, че тези 12 милиона лева ще влязат до стотинка при всеки отделен творец.

Отделно от това, за подкрепа на частни културни организации са отделени 3 млн. лв. По 1,5 милиона лева ще бъдат разделени за организации със и без собствена сцена. Програмата касае свободни театри, кина, галерии, които в тези сложни условия ще могат да подкрепят своята дейност, която е ежемесечна, дългосрочна и многостранна, каза Банов.

„Социално ангажирани изкуства“ – една нова програма, е захранена с 250 000 лв., а сега се добавят още 500 000, и тя става 750 000 лв. Към програма „Публики“ имаше сесия за 500 000 лв., а сега предстои още една на същата стойност, допълни министърът на културата. По думите му там е имало много интересни проекти, които не са успели да получат субсидия в първата сесия.

Банов определи като важна програмата за съфинансиране на проекти „Творческа Европа“, чиито фонд също е увеличен, но с 300 000 лв.

През фонд „Култура“ ще бъдат раздадени 700 000 лв. за цирково и вариететно изкуство.

С до 150 000 лв. ще бъде увеличен административният капацитет на фонд „Култура“. Там досега са работели със 75 000 лв., каза Банов. По думите му, с оглед на многото проекти, които се задават, ще се наемат нови експерти, за да се оценяват постъпващите проекти.

Извън 15-те милиона лева, МК ще предостави 300 000 лева на Националния литературен музей, който е към МК – за подкрепа на българските писатели, поети и драматурзи. По думите му подобна програма ще има всяка година.

Ще помогнем на всеки български творец да премине през тези изпитания, и то дългосрочно, нееднократно, за цялото време, заяви Банов.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...