Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Гърция връща по 8000 евро на пенсионерите, важи и за българи
Бизнес Важно Свят

Гърция връща по 8000 евро на пенсионерите, важи и за българи

Изплащането ще стане на три етапа в зависимост от размера на удържаните суми
Изплащането ще стане на три етапа в зависимост от размера на удържаните суми

Гръцкото правителство ще върне на пенсионерите 1,4 млрд. евро. Върховният съд определи сумата като незаконно удържана. Всеки гръцки пенсионер ще получи средно по 8000 евро. С право на обезщетение са и българите, които получават пенсия от гръцката държава.

Един милиард и 400 милиона евро е сумата от държавния бюджет, която ще бъде върната на пенсионерите, чиито пенсии бяха орязани по време на финансовата криза, заяви в парламента премиерът Кириакос Мицотакис.

Правителството изпълнява решение на Държавния съвет, който е висшият административен съд на Гърция. Магистратите постановиха, че приетите закони в периода 2015-2016 година, отнасящи се до орязване на основните пенсии, са в нарушение на Конституцията.

Решението на съда не подлежи на обжалване и правителството е принудено да го изпълни до края на настоящата година. Това решение обхваща два милиона и половина пенсионери, които ще получат обратно удържаните суми. Средно около 8 хиляди евро ще получи всеки пенсионер, изчислиха финансисти.

Съдебното решение включва и чужденците, сред тях и българските граждани, които получават гръцки пенсии. Изплащането ще стане на три етапа в зависимост от размера на удържаните суми, отбелязва БНР.

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще отидете ли на море в Гърция?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...