Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Д-р Атанас Баташки: Управителят на Онкото е проявил престъпно нехайство
Важно Здраве Интервю Мнения

Д-р Атанас Баташки: Управителят на Онкото е проявил престъпно нехайство

Д-р Атанас Баташки
Д-р Атанас Баташки
  • Спретнаха ни интрига, не аз, а баща ми кандидатства в конкурса за Комплексния онкологичен център
  • Липсата на акредитация провали специализациите на 7 лекари, твърди Баташки-младши

От няколко седмици около Комплексния онкологичен център в Пловдив гърмят скандали, а преди дни стана ясно, че правен анализ в Общинския съвет сочи, че настоящият управител д-р Парашкев Цветков е пропуснал с повече от година да акредитира здравното заведение. Докуменът заключва, че управителят трябва да бъде отстранен от поста. И всичко това в навечерието на конкурс за избор на нов управител.

В скандала бяха забъркани и имената на известната докторска фамилия проф. Илия Баташки и синът му – хирурът д-р Атанас Баташки, като се „съобщаваше“, че двамата ще се изправят един срещу друг в битката за шефското място.  Като отговорна медия ПловдивПрес потърси възможно най-голям брой от засегнатите лица. Вчера дадохме думата на д-р Парашкев Цветков. Днес пред нас говори д-р Атанас Баташки. 

Интервю на Спас КУЗОВ


– Д-р Баташки, запознат ли сте с правния анализ за състоянието на Комплексния онкологичен център в Пловдив и липсата на акредитация на здравното заведение?

– Аз съм общински съветник, член на здравната комисия в местния парламент и съм добре запознат с този правен анализ.

– Този документ е пълен с цитати на нормативни документи, може ли да преведете на човешки език какво казва?

– Показва, че управителят е допуснал, бих казал, престъпно нехайство, като е пропуснал да акредитира повереното му за управление здравно заведение. Това води след себе си понижаване на качеството на медицинското обслужване, а също и понижаване на финансовите резултати.

– Защо?

– Защото без акредитация КОЦ не може да води специализации на лекари и в резултат на това в последната година на 7 лекари се провалиха специализациите по онкология. Квалифицираните лекари са най-големият актив на едно здравно заведение, защото те повишават качеството на лечение, а оттам и приходите. Сега КОЦ не е привлекателно работно място за млади лекари, защото те не могат тук да специализират и да повишават своята квалификация. Факт е, че в общинските лечебни заведения повечето лекари са на преклонна възраст и е нужна „свежа кръв“. КОЦ би могъл да произвежда квалифицирани медицински кадри в онкологията. А сега не може, поради нехайството на управителя.

–  Тоест?

– Има решение на Общинския съвет, с което се задължава управителят да започне процедура за акредитация. Той обаче не е предприел нищо в тази посока повече от година. ОбС е принципал на тази болница и решенията му са императивни за управителя. Питайте го, дано ви обясни.

– Питахме го, каза че има нормативен вакуум, затова не е задвижил акредитацията. Има ли такъв вакуум?

– Правният анализ показва ясно, че управителят дава незадоволителни отговори по темата. Нищо не му е пречело да акредитира КОЦ. Ако се оправдава така, значи не е за този пост.

– Общински съветник сте, знаете ли какво е състоянието на Комплексния онкологичен център?

– Разбира се. Аз съм член на Комисията по здравеопазване в Общинския съвет, освен това съм и председател на здравната комисия на БСП в Пловдив и сред моите задължения е да знам какво е състоянието на всички здравни заведения в Пловдив и въобще състоянието на здравеопазването. Доста съм подготвен. В момента КОЦ е в най-добро финансово състояние от всички лечебни заведения в Пловдив, но не се управлява качествено. Върви по инерция, така че, със или без управител, резултатите щяха да са същите, защото има гарантирани приходи. Трябва да споменем, че печалбата за последната отчетна година е намаляла с близо 400 хил. лева, което е тревожен симптом. Освен това, откакто не е акредитирано ,лечебното заведение доста са увеличени разходите и това е много тревожно.

– Д-р Баташки, не подадохте документи за конкурса за нов управител на Комплексния онкологичен център, както писаха някои сайтове. Защо?

– Не, аз си имам професия и смятат да се съсредоточа в нея. Освен това като общински съветник имам конкретни ангажименти. Така че, тези внушения са чиста проба „фалшива новина“.

– Откъде излезе тогава тази „новина“?

– Разни хора търсят интригата. „Доброжелатели“ винаги се намират.

– Баща ви проф. Илия Баташки обаче си е подал документите. Вие знаехте ли това?

– Разбира се. Коментирахме с него, аз отидох да му взема документите и оттам са спретнали интригата. Освен това с професора изповядваме максимата, че само по един ще има от семейството в различните ни начинания, с които се захващаме./ПловдивПрес

Още

Петима кандидати за шефския пост в Онкото

Чутовен гаф! Онкодиспансерът без акредитация, управителят проспал срока

Д-р Парашкев Цветков: Документи за акредитация на Онкодиспансера не са подадени заради правен вакуум

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...