Новини от Пловдив » Важно » Д-р Атанас Баташки: Управителят на Онкото е проявил престъпно нехайство
Важно Здраве Интервю Мнения

Д-р Атанас Баташки: Управителят на Онкото е проявил престъпно нехайство

Д-р Атанас Баташки
Д-р Атанас Баташки
  • Спретнаха ни интрига, не аз, а баща ми кандидатства в конкурса за Комплексния онкологичен център
  • Липсата на акредитация провали специализациите на 7 лекари, твърди Баташки-младши

От няколко седмици около Комплексния онкологичен център в Пловдив гърмят скандали, а преди дни стана ясно, че правен анализ в Общинския съвет сочи, че настоящият управител д-р Парашкев Цветков е пропуснал с повече от година да акредитира здравното заведение. Докуменът заключва, че управителят трябва да бъде отстранен от поста. И всичко това в навечерието на конкурс за избор на нов управител.

В скандала бяха забъркани и имената на известната докторска фамилия проф. Илия Баташки и синът му – хирурът д-р Атанас Баташки, като се „съобщаваше“, че двамата ще се изправят един срещу друг в битката за шефското място.  Като отговорна медия ПловдивПрес потърси възможно най-голям брой от засегнатите лица. Вчера дадохме думата на д-р Парашкев Цветков. Днес пред нас говори д-р Атанас Баташки. 

Интервю на Спас КУЗОВ


– Д-р Баташки, запознат ли сте с правния анализ за състоянието на Комплексния онкологичен център в Пловдив и липсата на акредитация на здравното заведение?

– Аз съм общински съветник, член на здравната комисия в местния парламент и съм добре запознат с този правен анализ.

– Този документ е пълен с цитати на нормативни документи, може ли да преведете на човешки език какво казва?

– Показва, че управителят е допуснал, бих казал, престъпно нехайство, като е пропуснал да акредитира повереното му за управление здравно заведение. Това води след себе си понижаване на качеството на медицинското обслужване, а също и понижаване на финансовите резултати.

– Защо?

– Защото без акредитация КОЦ не може да води специализации на лекари и в резултат на това в последната година на 7 лекари се провалиха специализациите по онкология. Квалифицираните лекари са най-големият актив на едно здравно заведение, защото те повишават качеството на лечение, а оттам и приходите. Сега КОЦ не е привлекателно работно място за млади лекари, защото те не могат тук да специализират и да повишават своята квалификация. Факт е, че в общинските лечебни заведения повечето лекари са на преклонна възраст и е нужна „свежа кръв“. КОЦ би могъл да произвежда квалифицирани медицински кадри в онкологията. А сега не може, поради нехайството на управителя.

–  Тоест?

– Има решение на Общинския съвет, с което се задължава управителят да започне процедура за акредитация. Той обаче не е предприел нищо в тази посока повече от година. ОбС е принципал на тази болница и решенията му са императивни за управителя. Питайте го, дано ви обясни.

– Питахме го, каза че има нормативен вакуум, затова не е задвижил акредитацията. Има ли такъв вакуум?

– Правният анализ показва ясно, че управителят дава незадоволителни отговори по темата. Нищо не му е пречело да акредитира КОЦ. Ако се оправдава така, значи не е за този пост.

– Общински съветник сте, знаете ли какво е състоянието на Комплексния онкологичен център?

– Разбира се. Аз съм член на Комисията по здравеопазване в Общинския съвет, освен това съм и председател на здравната комисия на БСП в Пловдив и сред моите задължения е да знам какво е състоянието на всички здравни заведения в Пловдив и въобще състоянието на здравеопазването. Доста съм подготвен. В момента КОЦ е в най-добро финансово състояние от всички лечебни заведения в Пловдив, но не се управлява качествено. Върви по инерция, така че, със или без управител, резултатите щяха да са същите, защото има гарантирани приходи. Трябва да споменем, че печалбата за последната отчетна година е намаляла с близо 400 хил. лева, което е тревожен симптом. Освен това, откакто не е акредитирано ,лечебното заведение доста са увеличени разходите и това е много тревожно.

– Д-р Баташки, не подадохте документи за конкурса за нов управител на Комплексния онкологичен център, както писаха някои сайтове. Защо?

– Не, аз си имам професия и смятат да се съсредоточа в нея. Освен това като общински съветник имам конкретни ангажименти. Така че, тези внушения са чиста проба „фалшива новина“.

– Откъде излезе тогава тази „новина“?

– Разни хора търсят интригата. „Доброжелатели“ винаги се намират.

– Баща ви проф. Илия Баташки обаче си е подал документите. Вие знаехте ли това?

– Разбира се. Коментирахме с него, аз отидох да му взема документите и оттам са спретнали интригата. Освен това с професора изповядваме максимата, че само по един ще има от семейството в различните ни начинания, с които се захващаме./ПловдивПрес

Още

Петима кандидати за шефския пост в Онкото

Чутовен гаф! Онкодиспансерът без акредитация, управителят проспал срока

Д-р Парашкев Цветков: Документи за акредитация на Онкодиспансера не са подадени заради правен вакуум

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...