Quantcast
Новини Пловдив » България » Проф. Близнашки: Радев цели узурпация на властта, Костов действа в сянка
България Важно Мнения Политика

Проф. Близнашки: Радев цели узурпация на властта, Костов действа в сянка

Георги Близнашки
Георги Близнашки

Срещу президента не може да се извършват процесуални действия, той не може да бъде привлечен като обвиняем. Но може да започне наказателно производство до изтичане на мандата. Никой не е недосегаем. Имунитетът на президента не е абсолютен. Той е относителен. Това е функционален имунитет. Важното е, че се разби тази илюзия, че имунитетът на държавния глава е абсолютен. Всеки трябва да си мери приказките, защото, когато прекрачиш границата на закона, рано или късно ще ти се потърси сметка. Така коментира в предаването „Опорни хора“ решението на Конституционния съд за имунитена и неприкосновеността на президента бившият служебен премиер и преподавател по Конституционно право проф. Георги Близнашки.

„Всеки си поставя собствени цели. Иван Костов стои в сянка, но задава тон на крайната десница, иска да вземе своя политически реванш. Корнелия Нинова му съдейства това да стане. Това е единият сценарий“, посочи Близнашки.

Според проф. Близнашки, другият сценарий е използване на всичко това, което се случва, за установяване на авторитарен режим. „Румен Радев се изживява като потенциален властник, който действа по неограничен начин. Когато искаш оставката на правителството и заедно с това и на главния прокурор – зад всичко това стоят намеренията за узурпация на властта, за установяване на една еднолична власт и това създава една изключително опасна, изключително критична ситуация.
Този човек трябва да бъде спрян. Всеки иска повече власт. Това е човешката природа. Това няма нищо общо с разделението на властите и нормалното функциониране на една парламентарна държава“, заяви в предаването „Опорни хора“ по Bulgaria ON AIR проф. Близнашки.

„Ние имаме най-добрата конституция в Централна и Източна Европа. Това трябва да е ясно на всички. Много добре са балансирани властите, стига действащите лица, които сме избрали за съответните функции, да се придържат към заложения в тях потенциал“, изрази мнение проф. Близнашки.

Според Георги Близнашки, свикване на Велико народно събрание е дълъг път. 30 години го водим този разговор. Писането на Конституция е най-сложното интелектуално занимание в историята на човечеството, коментира експертът по Конституционно право. /ПловдивПрес

Още

Гешев: Имам врагове, рухна митът за всесилния главен прокурор

Гешев: Никой не е над закона, днес ще го покажем на всички българи

ГЕРБ: Радев целенасочено разделя обществото

КС единодушно: Президентът не може да бъде обвиняван, разследван и подслушван!

Гешев: Радев оказва безпрецедентен натиск върху прокуратурата, сезираме Европа

 

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще отидете ли на море в Гърция?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...