Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Проф. Баташки: Онкото загуби за година 10 лекари, провали 7 специализанти
Важно Здраве Интервю Мнения

Проф. Баташки: Онкото загуби за година 10 лекари, провали 7 специализанти

Проф. Илия Баташки
Проф. Илия Баташки
  • За една година администрацията на КОЦ-Пловдив е нараснала с 47 души, което говори за тежък административен подход в управлението
  • Сред общинските лечебници е на първо място по приходи, но е на опашката, сравнено с другите онкологични центрове в страната

Около Комплексния онкологичен център в Пловдив гърмят скандали, а преди дни стана ясно, че правен анализ в Общинския съвет сочи, че настоящият управител д-р Парашкев Цветков е пропуснал с повече от година срока да акредитира здравното заведение. Документът заключва, че управителят трябва да бъде отстранен от поста. И всичко това в навечерието на конкурс за избор на нов управител.

В скандала бяха забъркани и имената на известната докторска фамилия проф. Илия Баташки и сина му – хирурът д-р Атанас Баташки, като се „съобщаваше“, че двамата ще се изправят един срещу друг в битката за шефското място.  Като отговорна медия ПловдивПрес потърси възможно най-голям брой от засегнатите лица. Вече дадохме думата на д-р Парашкев Цветков и д-р Атанас Баташки. Пред нас днес говори проф. Илия Баташки.

Интервю на Спас КУЗОВ


– Проф. Баташки, защо се кандидатирате за шеф на Комплексния онкологичен център?
– Това лечебно заведение има нужда от помощ, която бих могъл да предоставя в качествен порядък. Аз не вярвам, че колегите, които работят там, са съгласни професията да девалвира, а вярвам, че искат да покажат възможностите си и да дадат най-доброто за здравето на хората.

Вярвам в тях, защото голяма част са ми добри познати и зная за техните големи професионални възможности

Заедно ще издигнем КОЦ на много по-високо ниво на обслужване в името на здравето на хората. А оттам естествено ще се вдигнат и заплатите на медиците в това здравно заведение.

– Представихте ли концепция за развитието на Комплексния онкологичен център?

– Да, но нека не разкривам детайли от нея, все пак конкурсът не е минал, не искам да влияя на избора. Аз имам доста богат опит в управлението на здравни заведения. Ръководил съм едни от най-големите болници у нас.

– Кой пусна слуха, че ще се борите със сина д-р Атанас Баташки на конкурса за нов управител на КОЦ?
– Интриганти всякакви. С Наско се срещнахме и го помолих да отиде и да вземе документите от деловодството, но в момента, в който ги е получавал, са му дали два екземпляра и хайде мълвата тръгнала. На мен ми направи лошо впечатление, че до последно нямаше икономически и анализ, доклад, медицински показатели за това ключово здравно заведение. Такива документи бяха изготвени едва след мое писмо до Община Пловдив.

– Видяхте ли правния анализ, който казва, че управителят е пропуснал сроковете за акредитация на КОЦ и така повече от година?
– Попадна ми този анализ, много е апокрифен, но го намерих.

– Какво пише в този документ и вие как го тълкувате?
Там пише, че управителят на КОЦ – Пловдив, не е свършил своята работа, а това може да доведе до предсрочно прекратяване на договора му за управление. Вероятно е мислел само за текущи задачи, а не за дългосрочно планиране.

– Но приходите са налице. КОЦ е в добро финансово състояние?
– Тези приходи всъщност намаляват. От около 2 млн. лева през последните години, за миналата са станали около 1,4 млн. лева. Загуби с около 400 хил. само за периода 2018-2019 година. А ако ги сумираме, числото на загубите застрашително расте. Може по документи да формира 1,5 млн. лева печалба, но сравнението не бива да става с другите общински лечебни заведения, а с онкологичните центрове из страната.

Защото ако вземем един онкоцентър в София-област или във Варна, Търново, Хасково, то ние сме на опашката в тази класация.

Освен това през последната година са загубени 10 лекарски места в КОЦ. А тези десет лекари щяха да си изкарат заплатите и да донесат печалба на лечебното заведение. Без да обиждам останалия персонал, но двигателят на всяко здравно заведение са лекарите. Не сестрите, не администрацията.

Впрочем за една година администрацията на КОЦ – Пловдив, е нараснала с 47 души, което говори за тежък административен подход в управлението

Назначени са 25 души с висше и 22-ма с друго образование. Това са официални данни от Община Пловдив, няма как да се скрият. Назначени са чиновници, които колкото и да са гениални, водят само до разходи, а приходите ги формират само лекарите, участващи пряко в лечебния процес. Назначени са и 50 медицински специалисти. Те са нужни за повишаване на качеството на лечение, но приходите идват от пряката работа на лекарите. Това трябва да се знае.

– Да се върнем на правния анализ. Какво още казва той?
– Д-р Парашкев Цветков не е научен работник. Никога не е участвал в каквато и да е научна работа и продукция. Да, добре е запознат с административните подходи, но при сегашния му начин на управление той принизява това лечебно заведение до нивото на една районна болница от девински или ардински тип. Без да обиждам колегите от Девин и Ардино.

Д-р Цветков не е направил нито една стъпка да покани консултант, или ако има такива, те не са на щат като хабилитирани лица в КОЦ.

Не е направил нищо, за да спаси 7-те лекари, чиято специализация е пропаднала след прекратяването на акредитацията на КОЦ-Пловдив. Направете сметка – акредитацията изтича през месец юни 2019 година и вече над година това здравно заведение работи така. Скандално е, защото младите специалисти, които са можели да се влеят в редиците на Комплексния онкологичен център, са напуснали. Загубихме „младата кръв“, и то безвъзвратно. /ПловдивПрес

Още

Д-р Атанас Баташки: Управителят на Онкото е проявил престъпно нехайство

Петима кандидати за шефския пост в Онкото

Д-р Парашкев Цветков: Документи за акредитация на Онкодиспансера не са подадени заради правен вакуум

Чутовен гаф! Онкодиспансерът без акредитация, управителят проспал срока

Иде интересна битка за Онкодиспансера

Конкурсът за шеф на Онкодиспансера ще е на 4 август

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...