Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Проф. Христова: При силен говор COVID-19 се предава по-далече
COVID-19 България Важно Здраве

Проф. Христова: При силен говор COVID-19 се предава по-далече

Проф. Ива Христова
Проф. Ива Христова

Коронавирусът се предава с пръските, отделени от нас, само че те не са, само когато кихаме и кашляме, а дори когато говорим. Това каза в студиото на сутрешния блок на БНТ зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Тя отбеляза, че при по-силен говор вирусът се предава по-далече, но и при нормален говор човек може да се зарази на разстояние по-малко от метър.

Време е да се отнесем по-сериозно към собственото си поведение, да не бъдем безотговорни, да знаем, че рискуваме да разболеем не само себе си, но да разболеем и нашите близки, категорична бе проф. Христова.

По думите й разхлабването на мерките се е схванало като липса на необходимост от мерки, „т.е. като пълното им отричане“.

Въпрос на лична отговорност на всеки е да носи маска, когато общува с някой друг – да бъде на дистанция поне метър и половина, два, каза проф. Христова.

Умира се от коронавирус, а не с коронавирус. Всъщност да, действително, нисък е процентът сравнително, т.е. на стотина заразени глобално смъртността е между 3 и 3,5%, само че няма гаранция къде ще удари – и млади, и стари. Да, предмино по-възрастните с повечето увреждания, младите не са застраховани, продължи тя.

Христова каза, че има тенденция на повече заразени млади хора и съответно покачване на смъртността и при тях.

„Заболеваемостта я виждаме, виждаме колко много са сега случаите. Сравнено с Европа, ние сме на водещите позиции. Тревожно много е разпространението на вируса у нас“, предупреди специалистът.

И каза, че заедно с Белгия и Швеция сме страната, в която има най-бързо заразяващи се.

Обърна внимание, че наесен ситуацията ще е по-сложна и с настъпването на грипа.

„Ранна ваксинация е единствената възможност за ограничим грипа, особено за възрастните“, каза проф. Христова и препоръча всички над 65 г. да се ваксинират. По думите й у нас все повече хора се възползват от ваксината против сезонния грип.

И подчерта, че ако човек се зарази и грип, и с коронавирус – протичането ще бъде тежко, а лечението обикновено е паралелно.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

Покажи резултатите

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...