Quantcast
Новини Пловдив » Медии » СБЖ: Посягат на журналисти, къде е реакцията на държавата?
Медии Мнения

СБЖ: Посягат на журналисти, къде е реакцията на държавата?

Младеж с черна маска изтръгва телефона на Полина Паунова и го захвърля
Младеж с черна маска изтръгва телефона на Полина Паунова и го захвърля

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София, се казва в позиция на съюза, разпространена днес.

Вчера на партийна сбирка на управляващата партия в столичния София Тех Парк бяха удряни репортери и протестиращи срещу правителството граждани.

От СБЖ питат:

Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

По повод приложените насилие и агресия срещу журналистките Полина Паунова и Генка Шикерова, както и срещу граждани, упражнили правото си на свободно слово и на протест по време на състоялата се на 5 август т. г. в „София Тех Парк” конференция на управляващата партия ГЕРБ, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

От името на УС на СБЖ и от свое лично име изразявам дълбоко възмущение и категорично осъждане на поредния шокиращ инцидент с грубо посегателство срещу медийната свобода в България и срещу основните свободи на българските граждани, включително свободата на словото и правото на протест.

Всички станахме свидетели вчера, на 5 август, на отвратителни сцени по време на провеждането на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в „София Тех Парк”. Заснет от журналистките Полина Паунова и Генка Шикерова видеоматериал, както и техни лични свидетелства, изразени по-късно от тях пред различни медии, показват недопустими насилствени действия и словесна агресия, упражнени срещу тях от лица, които демонстрират самочувствие на оторизирани на територията на провежданото политическо събитие.

По този начин на журналистките най-брутално е попречено да изпълнят своя професионален дълг, а обществото е възпрепятствано да получи пълна информация за въпросното събитие. Наред с това е регистрирано и малтретиране на гражданин, опитал се да протестира срещу лидера на партия ГЕРБ и български министър-председател Бойко Борисов.

Подобни действия са посегателство срещу самите устои на демокрацията и предизвикателство към гражданското общество дори и в „спокойни” условия. А демонстративно приложени сега, насред разгара на масови граждански протести срещу настоящото управление, са цинично олицетворение на всичко онова, срещу което скандират пълните с възмутени хора площади, улици и кръстовища.

Разграничаването от случилото се от страна на ГЕРБ и декларациите за някакви провокатори по никакъв начин не освобождават от отговорност управляващата партия, която е длъжна да осигури при такива събития адекватни условия както за работа на медиите, така и за демократично зачитане на правата на всички граждани.

Освен това не можем да не отбележим, че ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?!

Както и винаги досега при всички предходни подобни случаи, СБЖ най-остро осъжда всякакви форми на насилие при третирането на каквито и да е обществени напрежения и потвърждава своята абсолютна нетърпимост, когато то е прилагано и към журналисти.

СБЖ ще информира за този пореден безобразен инцидент организациите, в които членува – Международната федерация на журналистите и Европейската федерация на журналистите, апелирайки за тяхната солидарност с българските журналисти, поставени в толкова брутални условия при упражвянате на професията.

Категорични сме: насилието над журналисти и граждани е насилие над демокрацията в България. /ПловдивПрес

Още

Мутра изтръгна телефона на репортерка пред очите на елита на ГЕРБ ВИДЕО

Това е биячът, който се нахвърли на Полина Паунова

Говорят битите момчета на форума на ГЕРБ в София Тех Парк

Генка Шикерова: Нападателите на Полина си бяха „вкъщи“ на събитието на ГЕРБ

СЕМ с нещо като позиция: Недопусимо е да се посяга на журналист

ГЕРБ: Провокациите целяха да има кръв, провокаторите протестират пред МС

БСП иска извънредно заседание на парламента заради насилието над журналисти

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...