Пловдив стартира уникален проект за разработването на българско национално меню със селекция от традиционни ястия и напитки. Това стана ясно по време на срещата на кмета Здравко Димитров и вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с ректора на Университета по Хранителни Технологии (УХТ) проф. д-р Пламен Моллов. Целта е българското меню да се превърне в разпознаваем бранд. Проект „Национално меню“ е съвместна инициатива на Министерството на туризма и УХТ.
„Работим изключително добре с професор Моллов и смятам, че като специализиран университет УХТ най-добре ще се справи с този проект“, заяви по време на срещата кметът Здравко Димитров.
„Голяма част от туристите, които посещават страната желаят да се запознаят с националните особености в храненето, както и да опитат регионалната българска кухня“, заяви професор Моллов. По думите му нараства интересът към специализираните ресторанти с национална кухня. Според него създаването на кулинарна карта като част от туристическата инфраструктура на България ще допринесе за повишаване на атрактивността и конкурентоспособността на българския туристически продукт.
По проекта са определени 9 туристически района с центрове Пловдив, София, Русе, Велико Търново, Казанлък, Благоевград, Смолян, Бургас и Варна. В проекта „Национално меню“ всеки един от тях ще бъде представен със своите типични храни и напитки, което ще подчертае уникалността на районите.
Световната практика показва, че включването на храни и напитки в различни културни събития е предпоставка за привличането на 35% повече туристи. Това сочи проучване на УХТ.

По-рано вицепремиерът Марияна Николова представи идеите си за спасяване на туризма в Пловдив.
Още
Министърът на туризма идва в Пловдив
60% срив на туризма в страната, спасяват го с туристи от Турция
Промотират Пловдив с църковен и шопинг туризъм