Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Бил Гейтс: За богатите страни пандемията свършва догодина, бедните ще почакат до 2022 г.
COVID-19 Важно Свят

Бил Гейтс: За богатите страни пандемията свършва догодина, бедните ще почакат до 2022 г.

Бил Гейтс
Бил Гейтс

Бил Гейтс прогнозира, че пандемията от коронавируса ще приключи до края на следващата година. Според него обаче това ще се случи само за богатите държави. Останалите, ще трябва да почакат повече време, казва Гейтс в интервю за сп. Wired.

Гейтс коментира, че иновациите и работата по лечението и ваксините се ускорява и вече е постигнат „впечатляващ“ напредък. „Заради това си очаквам, че за богатите страни, трябва да можем да прекратим пандемията до края на 2021 г. За света като цяло това ще се случи до края на 2022 г.“, прогнозира Гейтс.

Въпреки това милиардерът отново не спестява критиките си към САЩ и как властите в страната се справят с пандемията. Според Гейтс в САЩ тестовете не се правят достатъчно добре и не се прави проследяване на контактните лица. Освен това има и голяма съпротива в обществото за носенето на маски. Твърде разпространени са и конспиративни теории за коронавируса, включително и със самия Гейтс, пише vesti.bg.

Все пак Гейтс смята, че науката ще помогне за по-бързото справяне с пандемията. „Заради иновациите не се налага да приемаме доста по-тъжно твърдение, че това нещо ще върлува още пет години докато естественият имунитет е нашата единствена надежда. Данните от тестовете с животни и първата фаза с хора показват, че тази болест изглежда предотвратима с ваксини“, казва Гейтс.

В момента много ваксини са в тестова фаза, но част от тях вероятно ще останат само за богатите страни. Причината са проблеми с производството и мащабирането им.

Гейтс казва, че напредва и работата по ефективни лечения. Той очаква „до два-три месеца“ да се появят още антивирусни препарати, които да помогнат. „Антитела също ще има до два-три месеца. Вече имаме и почти двойно подобрение на резултатите в болниците и това е главно заради ремдесивир и дексаметазона. Новите неща, които очакваме, ще надградят върху това“, казва Гейтс.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...