Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Бизнес » Фирма на Мараджиев дължи 150 хил. лева данъци на „Родопи“
Бизнес Важно Разследване Регион Стамболийски

Фирма на Мараджиев дължи 150 хил. лева данъци на „Родопи“

Фабриката за полиетиленово фолио на Мараджиев
Фабриката за полиетиленово фолио на Мараджиев
ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

Скандално висока сума местни данъци и такси дължи на Община „Родопи“ фирмата „Полипласт Мараджиев“ ЕООД, показа проверка на ПловдивПрес.

Докато бившият собственик и настоящ кмет Георги Мараджиев вдига местните данъци в ръководената от него Община Стамболийски, дружеството, което той продаде на сина си Рангел за 2,5 млн лева, е натрупало към съседната Община „Родопи“ шеметната сума от близо 150 хил. лева налози през годините, показват извадки от публичните регистри.

Задълженията са от 2016 година насам, става ясно от документи на Община Родопи, до които ПловдивПрес се добра. Така например за същата година „Полипласт Мараджиев“ дължи данък за недвижим имот 933 лева и 72 ст., но с натрупаната лихва сумата става 1248 лева, за такса битови отпадъци съответно дължимата сума е 5540 лева и 6 стотинки, а с лихвата от 1866 лева и 69 стотинки набъбва на 7406 лева и 75 стотинки.

По същия начин се увеличават сумите през 2017, 2018, 2019 г. През всичките тези години кмет на „Родопи“ е бил Пламен Спасов, чийто пряк партиен началник е Георги Мараджиев като областен лидер на ГЕРБ.

През есента на 2019 година обаче Спасов загуби изборите и месеци след това дължимите суми от „Полипласт Мараджиев“ започват да изплуват.

„Не правим подбор по политически признак, търсим си несъбраните вземания наред. Има и други фирми, от които изискваме да си платят налозите“, коментираха от Община Родопи пред ПловдивПрес. Процедурата изисква да се сключи споразумение, като част от сумата се плати, а за останалата се прави график за плащане на части, обясни финансист.

В края на октомври на всяка предходна година всяка фирма трябва да заяви как иска да плаща. Единият начин е на база промили, а другият е по брой заявени контейнери.

Мараджиеви редовно подавали заявление по кой от алгоритмите искат да си плащат таксата смет, но не плащали.

В Цалапица, в чието землище се намира производствената база на „Полипласт – Мараджиев“, промилите за юридически лица са съответно 0,2 за сметоъбиране, 8 промила за депо и 4,4 за чистота, което прави 12,6 промила сумарно. При оценка, направена публично от собствениците Мараджиеви, имотът, където те въртят бизнес, струва около 2,5 млн. лева. При това положение годишната им такса за смет би трябвало да е 25 хил. лева.

Те обаче заявили, че желаят да плащат за контейнери, през последните две години заявяват по 3 съда, тип „Бобър“. Един съд струва 5 хил. лева годишно, при заявени 3 съда се дължат 15 хил. лева, но и те не са платени.

Случаят с неплатените данъци стигна и до Пловдивския административен съд, пред който фирма „Полипласт – Мараджиев“ обжалва акт за установявание на задължения към Община „Родопи“. По този акт неплатените налози са в размер на 62 496,28 лв., а лихвите върху тях са 8940,49 лв. Периодът е от 1 януари 2016-а до 31 декември 2019 г. Документът е издаден от службата по местни данъци и такси на „Родопи“, обжалван пред главния финансист, а сега пред съда се оспорва потвърдената от него част от акта. Делото е насрочено за 29 септември т. г.

ПловдивПрес изпрати официално запитване до „Полипласт Мараджиев“ за размера на неплатените данъци на дружеството към Община Родопи и в какъв период са натрупани. Все още не сме получили отговор дали са пристъпили към плащане и каква част от тях са погасени.

 

Още

Фабриката на Мараджиев изхвърля отпадни води в Марица ВИДЕО и СНИМКИ

Изчезна обратната тръба на фабриката на Мараджиев, ремонтират „на пожар“ преливника

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

  • Колите на общината, държавни институции, съд и прокуратура и частни компании също да паркират с ограничение от 3 часа. 38%
  • Не, това е несправедливо ограничение и трябва да бъде отменено. 36%
  • Да, местата със знак Д21-Инвалид ще могат да се ползват от повече хора. 18%
  • Не ме интересува, нямам кола. 6%
  • Три часа ограничение да има и за електромобилите, особено за колите под наем SPARK. 3%

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...