Quantcast
Новини Пловдив » Свят » Външните министри на ЕС заседават заради напрежението Гърция-Турция, Беларус и Ливан
Свят

Външните министри на ЕС заседават заради напрежението Гърция-Турция, Беларус и Ливан

Задържани са 3000 души при протестите в Беларус
Протестите в Беларус

Външните министри на Европейския съюз се събират днес на извънреден съвет, за да обсъдят ситуацията в Беларус, Ливан и източното Средиземноморие. България е представена от заместник-министъра на външните работи Петко Дойков.

Беларус, напрежението в източното Средиземноморие, Ливан и Венецуела са темите на извънредния съвет на външните министри на Европейския съюз.

Заседанието беше свикано по искане на Полша заради ситуацията в Беларус след президентските избори.

Швеция вече се обяви за налагане на насочени санкции срещу отговорните за насилието по време на протестите в Беларус. Вчера германският външен министър Хайко Маас заяви, че натискът върху Минск трябва да се засили:

„В момента има много разговори между външните министри на страните- членки как да реагираме на събитията. Пределно ясно е, че бруталността и арестите на мирни демонстранти и журналисти в Беларус са неприемливи за Европа през 21 век и ето защо трябва да засилим натиска върху властите там“.

Извънредна среща на външните министри поиска и Гърция, заради напрежението с Турция, което ескалира в началото на седмицата, след като Анкара възобнови сондажите в района на гръцки остров в източното Средиземноморие.

Вчера турският президент Реджеп Ердоган заяви, че спорът с Атина трябва да се реши с диалог, а турският външен министър проведе разговори с редица външни министри, сред които и българският Екатерина Захариева.

Франция вече поиска налагане на европейски санкции срещу Турция заради политиката ѝ в Източното Средиземноморие.

Днешната среща на първите дипломати на Европейския съюз ще се проведе чрез видеоконферентна връзка, което означава, че първите дипломати не могат да вземат политически решения, а за налагане на санкции срещу, която и да е държава е необходимо единодушие между всички 27 лидери.

Следващата среща на външните министри ще е на 27 и 29 август в Берлин в подготовка на срещата на върха на европейските лидери в края на септември. /ПловдивПрес

Още

ЕС: Повторно броене на резултатите в Беларус. Лукашенко: Няма да допусна цветна революция

Втора нощ сблъсъци в Беларус

Сблъсъци и ранени след изборите в Беларус, Лукашенко пак печели

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...