Quantcast
Новини Пловдив » Здраве » Д-р Костадин Сотиров: Заразата предизвиква инфаркт или инсулт
COVID-19 Важно Здраве Интервю Мнения

Д-р Костадин Сотиров: Заразата предизвиква инфаркт или инсулт

д-р Костадин Сотиров
д-р Костадин Сотиров
  • Пациентите трябва предварително да си записват час за преглед, а при посещение при лекаря си – да са с маска
  • Две прости неща, които ще ни спасят

В Пловдив има леко затягане на мерките срещу разпространението на коронавируса – на масови събития на открито вече ще се ходи с маска. Необходими ли са и други мерки за овладяване на заразата, как вирусът промени работата на личните лекари, потърсихме отговорите от председателя на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Костадин Сотиров.

Интервю на Мария МОРУНОВА


-Д-р Сотиров, COVID-19 промени практиката на личните лекари. Как обаче е променена тя?

-Към момента всеки пациент трябва предварително да си запише час за преглед, а при посещение при лекаря да е с маска, но правилно поставена – да покрива носа и устата.

Ние на работните си места сме добре екипирани. Имаме маски, шлемове и т.н., тоест няма риск пациент да зарази лекар. Или поне рискът е твърде малък. Опасността, която съществува е, че може един болен да зарази друг пациент при чакане вън в чакалнята. Особено голям е рискът за хората с хронични заболявания – с диабет, с високо кръвно, малки деца и т.н. Те са най-рисковите и именно заради тях всеки пациент трябва да носи маска и да идва с час.

Особено важно е и проблемът на пациента да се уточни по телефона. По този начин могат да се групират пациентите. Например между 7.00 и 11.00 ч. да няма болни с инфекциозни заболявания, не само с COVID-19, въобще. След 11.00 ч. вече да се приемат само инфекциозно болните. Това се прави именно чрез предварителното записване. Това е начинът чакалните да не са инкубатор на заразата.

Същото е при детските консултации.

Това е и нашата препоръка, на общопрактикуващите – пациентите да се обаждат предварително, да се коментира проблемът им предварително, за да се определи най-добрият вариант за преглед.

Това са важните правила, свързани с работата ни, с които трябва да работим поне 2 години напред. Но са две прости неща, които ще ни спасят.

-Спазват ли се тези мерки от пациентите в Пловдив?

-Да. Повечето колеги, не мога да кажа на 100%, но повечето го правят. Проблем възниква другаде. Ако някой постъпи по-егоистично, реши, че неговият проблем е най-важен и трябва да мине без час, да пререди другите. Дори и до конфликтни ситуации се е стигало. Това трябва да се промени, но зависи от хората.

-Казахте хората с хронични заболявания са рискова група, защо?

-Хората например със сърдечно-съдовите заболявания, ако се заразят с вирусна инфекция, тя предизвиква инфаркт или инсулт. Умиращите от коронавирус умират от това – коронавирусната инфекция предизвиква инфаркт или инсулт.

-А необходимо ли е да се въвеждат нови мерки?

-За момента маските са достатъчни. Но носенето правилно носене – да са покрити носът и устата. Така се предпазва и болният да не заразява здравите, но и здравите се предпазват. Голям е смисълът от маските. Трябва да се спазва дистанция също, особено когато човек киха, кашля. По улиците също трябва да се спазва дистанция.

-По време на извънредното положение имаше отлив на пациенти, защото се страхуваха да не се заразят с коронавируса, ако отидат в болница или лекарски кабинет. Сега продължавали да е така?

-Не. В началото беше отливът, защото Министерството на здравеопазването забрани консултации и т.н. Но те са вече са пуснати. Ние осигуряваме безопасни условия за пациентите и няма риск от заразяване. /ПловдивПрес

Още

Проф. Чавдар Стефанов: COVID-19 често предизвиква тромбози и така причинява смърт

Проф. Марияна Стойчева: Стаден имунитет срещу COVID-19? Цинично е, не сме в XVI век!

Проф. Стойчева: Не се страхувайте, никога няма да дезертираме

Лекари посочиха съвсем нов симптом при зараза с COVID-19

Коронавирус или грип – какви са симптомите и как да ги различаваме

Проф. Шишков: Насадиха страх у хората, сега някои идват фатално късно на преглед

Пациенти с COVID-19 препълниха Инфекциозната клиника

Иван Стоянов: Коронавирусът не е шега, пазете се

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...