Quantcast
Новини Пловдив » Свят » Заев връща мандата, ако не състави кабинет
Балкани Свят

Заев връща мандата, ако не състави кабинет

Зоран Заев

Зоран Заев получи мандат, защото изтичат конституционните срокове, но ако все пак не успее да формира правителство, мандатът ще бъде даден на Християн Мицкоски. Така президентът на Северна Македония Стево Пендаровски обясни решението си да даде мандат на лидера на СДСМ Зоран Заев след среща с лидера на опозицията, пише в. „Нова Македония“ цитиран от БТА.
Пендаровски каза, че не е поискал от Заев гаранция за 61 депутата, а няма да иска и от Мицкоски, ако Заев не успее да формира правителство.
„Независен весник“ съобщава, че лидерът на СДСМ Зоран Заев и лидерът на Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/ Али Ахмети са имали вчера конструктивна среща. На тричасовата конструктивна и продуктивна среща били постигнати основи за напредък, който води до коалиционен договор за ново проевропейско правителство, посветено на европейската интеграция, икономиката, равноправието и върховенството на закона, се казва в съвместно съобщение на СДСМ и ДСИ след срещата, в която участвали и генералните секретари на двете партии Любчо Николоски и Артан Груби, пише „Независен весник“. Разговорите между двете партии ще продължат и този уикенд на ниво генерални секретари. Срещата между СДСМ и коалицията „Можем“ и ДСИ се състоя след като Заев получи мандат от президента Стево Пендаровски за съставяне на правителство с четиригодишен мандат, отбелязва скопският вестник.
„Слободен печат“ пише, че Али Ахмети е изразил дълбоко разочарование от това, че лидерите на албанските политически партии не дойдоха вчера на срещата, която той организира по повод годишнината от Охридския договор. Целта на срещата, както заяви Ахмети, била да се благодари за подобряването на статута на албанците, а не да получи тяхна подкрепа за идеята за албанец премиер.
Вестник „Нова Македония“ съобщава, че ВМРО-ДПМНЕ замразява отношенията и комуникацията с президента Пендаровски и ще преразгледа политиките по отношение на неговия кабинет. Това заяви Християн Мицкоски след среща с президента. Мицкоски повтори становището на неговата партия, че мандатът на Заев е даден противоконситуционно, защото Заев не е доказал, че има мнозинство от 61 депутати в парламента. /ПловдивПрес

Още

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...