Quantcast
Новини Пловдив » България » Родители отказват да пуснат децата си на училище през септември
България Важно Образование

Родители отказват да пуснат децата си на училище през септември

Мариана Евтимова
Мариана Евтимова

1500 души са подкрепили петиция на родители децата им да могат да учат и от вкъщи през новата учебна година. Това обяви  пред bTV Мариана Евтимова- майка на две деца, които ще бъдат в първи и в четвърти клас наесен.

Според нея тези, които се притесняват, трябва да имат право на избор и да могат да учат и онлайн. Самостоятелната форма на обучение, предвидена в закона, лишава детето от контакти с други деца и учители, както би било при онлайн обучение във виртуални класни стаи например.

Тя посочи, че, например, първолаците все още не могат да се пазят и за малките деца е много трудно да стоят непрекъснато с маска.

„Никой родител не е виновен, че децата му имат придружаващи заболявания. Никой родител не е виновен, че в семейството му има хора, които са изключително рискови. Ние лишаваме тези деца от достъп до качествено образование, като не даваме възможност на родителите за избор на дистанционна форма, която е много по-качествена от възможността, която единствена се дава в момента – за самостоятелна форма на обучение, коментира и учителят и образователен експерт Петър Велков.

Същевременно 20% от българските учители се страхуват да се върнат на работа през септември, а процентът в детските градини дори е по-висок, обяви Юлиян Петров от синдиката „Подкрепа“. Въпреки тези страхове детските градини обаче работят вече няколко месеца, обясни той.

До 25 август ще бъдат одобрени правила за обучение и всяко училище и детска градина ще има екшън план, обяви Петров.

„Нека не лишаваме децата от качествено образование, едно не дотам обмислено и в рамките на страха взето решение от родителя лишава детето от нещо много важно, категоричен беше той.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...