Quantcast
Новини Пловдив » България » Голяма Богородица е! Куп забрани за булките
България Важно Култура

Голяма Богородица е! Куп забрани за булките

Богородица
Богородица

Голям християнски празник е днес, 15 август. Църквата чества Голяма Богородица, празникът почитан еднакво и от православни, и от католици. Посветен е на смъртта на Божията майка или на успението ѝ. Светата Майка е покровителка на майчинството, жените и семейното огнище. Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка.

Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния си живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта й Архангел Гавраил съобщава на Пресвета Богородица, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното й желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим.

Три дни след това сам Исус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа й с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата й.
Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: „Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни“.

На този ден жените не бива да шетат много. Не трябва да тъкат, да шият, да плетат, за да е здраво домочадието. Жените месят хляб, украсен с орнаменти, който се освещава след тържествена литургия в църквата. От питката се раздава за здраве и за починали близки.

Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.

На този ден се правят и курбаните и родовите срещи – за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести.

На масата задължително трябва да има каша от пиле, варено жито, царевица, тиква, диня и грозде.

Стари поверия съветват в този ден булките не трябва да пипат нищо червено, за да не стават ялови.

Вярва се, че Богородица помага на бездетни жени да се сдобият с рожба.

В църквата младите булки и жените без деца носят дарове – кърпи, престилки, чорапи, цветя, и ги поставят под иконата на светицата.

Днес празнуват всички, които носят благословеното име Мария, както и имената Мара, Марияна, Мариана, Мариян и Мариан, Деспина. /ПловдивПрес

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...