A1_5G_Ultra_KVs_Ookla_A1_5G_Ultra
Новини от Пловдив » Важно » Дядо Николай с горещо слово за Борисов: Миротворец, благодат за Църквата!
Важно Култура Мнения Политика

Дядо Николай с горещо слово за Борисов: Миротворец, благодат за Църквата!

Митрополит Николай с кръста
Митрополит Николай с кръста

Пламенно и напоително слово в защита на правителството и на Бойко Борисов изнесе по време на Архиерейската света литургия за Голяма Богородица пловдивският митрополит Николай.

На службата присъстваха вицепремиерът и именичка днес Мариана Николова, зам.-министър Николай Нанков, кметът Здравко Димитров и още куп градски първенци.

Владиката поздрави Николова за имения ден и й благодари, че е избрала да посети Пловдив за празника. Припомни й думите на Христос, че всяка власт е от Бога дадена, и препоръча служението й във властта да бъде „душеспасително, богоугодно“, а после й подари икона на Света Богородица от името на Пловдивската митрополия и паството. Пожeла й Божията майка да бди над нея.

Нанков от своя страна подари на владиката светия кръст и обеща, че ремонтът на пътя до Кръстова гора ще е приключил до 14 септември, за да може вярващите да стигнат безпроблемно за Кръстовден. Владиката се възползва да поиска ремонт и на пътя за Мулдавския манастир. Ако имаше хубав път, манастирът нямаше да изгори, подчерта дядо Николай.

Ето и словото на Митрополит Николай от първо лице:

Днес радостта ни е помрачена от безпокойството, което е обзело части от нашия народ.

Вероятно ще бъда упрекнат, че на този светъл празник, вместо да се огранича до богословска беседа, ще взема отношение по актуален въпрос. Но, от друга страна, много често ни се казва, че Църквата не бива да се дистанцира от обществените процеси.

Поради тази причина като православен митрополит бих искал да кажа какво аз мисля за страната ни и как аз виждам нещата, без да ангажирам никого с мнението си.

Скъпи в Христа Бога братя и сестри, тази година чествахме 150 годишнината от възстановяването на самостойната Българска православна църква. От тези 150 години Църквата ни беше в схизма в продължение на 73 години. Преживя атеистична диктатура, поставила си за цел да унищожи религията из корен. 45 години войнстващ атеизъм, и накрая претърпя разкол в продължение на нови 11 години. Това са 73 години на външна изолация, 45 години на репресии, 11 години на политически провокирано разделение.

Едва ли някоя земна институция може да издържи на такъв погром? Слава Богу, Църквата не е земна институция.

Истината е, че едва към 2007-2008 година нашата Църква вече можеше да се съвзема и да събира себе си

Да урежда нормалния си вътрешен живот и да намира сили, освен с богослужението, което не е спирало нито за миг, да се занимава с онези значими в духовно-просветната и социалната сфера въпроси, с които обществото ни очаква Църквата да се занимава.

Тази наша изстрадала Църква имаше нужда от спокойствие и време. И Бог и ги даде.

Фактът е този: Единствените спокойни години в 150-годишното ново съществуване на Българската православна църква, са последните 10-11 години

Нека си припомним какво се случи през това време. Може би малко преди и малко след Освобождението се построиха повече църкви и манастири, отколкото се построиха и реставрираха през последните 10 години. Това стана възможно благодарение на огромната подкрепа на държавата. За пръв път държавата пое част от издръжката на клира, и то без изобщо Църквата да е молила за това. Ще кажете, че това са материални неща. Не, не са материални. Това е подкрепа за българската духовност, това е подкрепа за българската идентичност.

За пръв път през последните 10 години имахме държавно ръководство, което не просто не тормозеше църквата, а напротив, изяви желание да й помогне, и то по своя воля. Без да иска нищо в замяна. И нещо, което е особено важно – без да иска ние да изневеряваме на принципите и ценностите си, които изповядваме.

През последните 10 години имаме държавно ръководство, което не е просто неутрално към Църквата и не й пречи, а напротив, активно подпомага нейната душеспасителна мисия.

Имаме правителство, което одобри учебник на Светия синод по религия „Православие“. Вярно, предметът все още не е задължителен, но това е огромна стъпка напред, ако се сравни с отрицателното отношение по тази тема на всички предишни правителства, без изключение.

От акцията по спасяването на българските евреи насам за пръв път едва през последните 10 години българската държава започна да чува гласа на Църквата по общохуманни и етични въпроси

Не че Църквата и преди не беше заявявала своите позиции по обществения морал, но те не бяха чувани. През последните 10 години държавните институции започнаха да проявават чуваемост към нашите становища. Правителството, под председателството на господин Бойко Борисов и мнозинството в Народното събрание, през последните 10 години се вслушаха в гласа на Църквата и

не допуснаха узаконяването на сурогатното майчинство, което щеше да превърне неродени деца в стока, в обект на покупко-продажба

Вие можете ли да си представите как бихме обяснили на Пресвета Богородица, че в Православна България законът позволява майки да дават утробите си за ползване и да продават родените от тях деца?!

Спряно беше узаконяването на съвместното съжителство, което целеше в перспектива да се легитимира съжителството на еднополови двойки

Сериозно беше ограничено използването на генномодифицирани организми, спряна беше ратификацията на Истанбулската конвенция, която постановяваше, че Бог не е създал мъж и жена, а някакво безполово същество, тоест, че няма Бог?!

Макар и временно, беше спряно действието на Закона за социалните услуги, който много бих искал да бъде преименуван в Закон за социалните грижи, за да се подчертае, че в България вниманието към страдащите е въпрос на човещина, а не просто поредния бизнес.

Всичко това стана, въпреки неистовите опити на определени групи, чрез държавните закони да ни наложат презрението и незачитането си към моралните ценности на българския народ, които са християнските ценности. За пръв път българското законодателство започна да се съобразява с някои ключови постановления на Божия закон. Може би не навсякъде и не във всичко, но по тези фундаментални въпроси, които ви споменах – това е факт.

Като венец на всичко, по време на истерията около разгара на пандемията навръх Великден, българският минтистър-председател Бойко Борисов отказа да затвори православните християнски храмове, въпреки нечовешкия натиск, на който беше подложен

Само това да беше, той пак щеше да заслужи благодарността и признателността на Църквата, която аз от свое има изразих тогава и му изказвам и сега.

През последните 10 години, братя и сестри, в лицето на трите правителства на г-н Бойко Борисов, ние получихме управление на държавата, което разбира, че Православната църква е носеща колона на държавата.

Ние няма да забравим и заслугата на българския цар Симеон Втори, който със Закона за вероизповеданията направи възможно преодоляването на разкола. Но последните 10 години бяха наистина благодатно време за Българската православна църква и няма да сме честни пред съвестта си, ако премълчим това.

Искрено се надявам, моля се това да не са само моментни лъчи светлина за нашата изстрадала Църква, преди отново да бъдем затиснати от атеистичен бесовски мрак и от духа на отрицанието, който е донесъл толкова беди на нашия народ

Не е вярно, че Църквата не вижда определени неуредици. Църквата, към която толкова пъти е постъпвано несправедливо, е особено чувствителна и по въпросите на справедливостта. Всички тези неща с Божия помощ имат поправяне.

Вярвам, че г-н Борисов, който доказа, че по основните въпроси съобразява светското законодателство с Божиите закони, ще продължи в същия дух

Защото разбира, че само спазването на Божиите закони е лекарството, от което се нуждае болното ни българско общество.

Нашият Господ Иисус Христос казва: Блажени миротворците, те ще се нарекат синове Божии. Миротворци могат да бъдат само тези, които, като искат да установят мир, и го установяват в името на Бога и на основата на Божиите закони. Не могат да бъдат миротворци онези, които не признават Божиите закони и се стремят към земна власт в свое име, за да я използват за поругаване на Бога. Апостол Павел казва: Бог поругаван не бива!

А Светата Библия ни казва: Който сее вятър, жъне бури! И още: Който сее неправда, ще пожъне беда.

Нека на днешния светъл празник, освен да се помолим на Богородица за нашите деца, за нашите семейства, да я помолим и за общото ни благо. Да молим Майката на Царя на мира – Иисус Христос, да укрепи истинските миротворци. Сигурен съм, че тя ще ги подкрепи в делата им и чрез тях ще ни изпрати спокойствоето, сигурността и надеждата, от които нашето Отечество има толкова голяма нужда сега.

А ние, миротворците в Христа, ще бъдем сигурни, че Света Богородица ще бъде с всички тях и нас. Моля се на Света Богородица да ви закриля вас и вашите близки. И да укрепи миротворците на България.

Бог да пази България!

Покровът на Божията майка Пресвета Богородица да бъде над всички нас. Сега и вовеки. Амин!

 

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Планирате ли зимна ваканция със ски и СПА?

Покажи резултатите

Начална дата: 29.11.2023 @ 15:37 | Крайна дата: 13.12.2023 @ 15:37

Зареждане ... Зареждане ...