Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Йордан Василев пред Plovdiv-Press: БСП се превръща в аналог на ГЕРБ, с шеф – вседържец!
Важно Интервю Мнения Политика

Йордан Василев пред Plovdiv-Press: БСП се превръща в аналог на ГЕРБ, с шеф – вседържец!

Общинският съветник Йордан Василев
Йордан Василев - председател на БСП в "Източен" и общински съветник
  • По-важното е, след като изберем председател, да спрем с крамолите и да се захващаме за работа. Изборите са близо!
  • Искам да видя сблъсък на идеи, а не персонални нападки
  • БСП е на път да се превърне в ГЕРБ с председател вседържец, а така няма как да бъдем алтернатива
  • Имам притеснения, че изборният процес вече е опорочен – не се съобщават колко точно са членовете на партията, а членове на Комисията по избора публично обявиха подкрепа за Нинова
  • Не е честно след 130 години история, да залагаме бъдещето на БСП на една личност

Йордан ВАСИЛЕВ е общински съветник от БСП и председател на районната организация на партията в „Източен“. Член на БСП от 2001 година, а преди това е бил в младежката структура. Член е на Градския съвет на БСП в Пловдив и на Изпълнителното бюро. Роден през 1980 година в Пловдив. Завършил е „Компютърни системи и технологии“ в Техническия университет в Пловдив, както и Българското училище за политика „Димитър Паница“ – София. Занимава се с частен бизнес в сферата на компютърните технологии, женен с две деца.

На 12 септември социалистите ще решат чрез пряк вътрешнопартиен избор кой да е новият лидер на БСП. Петима са кандидатите – Валери Жаблянов, Георги Тодоров, Кирил Добрев, Корнелия Нинова и Красимир Янков. Предизборната кампания започна на 13 август и ще продължи до 10 септември. Как социалистите в Пловдив усещат подготовката на съдбовния избор, коментира Йордан Василев

Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА


– Стартира предизборната кампания в БСП. Какви послания очаквате да чуете от кандидатите?

– В БСП сме изправени пред огромното предизвикателство да проведем прекия избор в условия на пандемия и то за първи път в историята ни. Получилото се по обективни причини отлагане във времето на отчетно – изборната кампания някак си отне инерцията на кампанията. Надявам се в следващия месец посланията на всеки един от петимата кандидати да стигнат до членовете ни.
Искам да видя сблъсък на идеи, а не персонални нападки.
Искам да видя стратегията за провеждане на лява политика от всеки от претендентите, идеите за привличане на членове и симпатизанти в работоспособна възраст.
Искам да видя техните визии за модерна, социалистическа, българска партия!

– В каква посока трябва да е промяната в БСП и кой от кандидатите би могъл да обедини партията и да я превърне в реална алтернатива на управляващите?

– В днешния динамично променящ се свят, промяната е задължителна за да оцелееш. Но промяната не трябва да е в разбиранията ни и целите ни, а в начина на реализацията им. Ако преди век, левите партии са били инициаторите за промяна, а десните са минавали по- скоро за консервативни, то днес ролите са разменени. Потвърждение за това можем да намерим в

организаторите на продължаващите вече повече от месец протести, които са от десният политически сектор

Колкото до това дали БСП е възможно да бъде припозната като алтернатива на настоящото управление, то това не зависи от един единствен човек, а от всички ни. Зависи от това да спрем с вътрешната междуличностна война на всички нива и да насочим силите си навън, към решаването на ежедневни проблеми на хората. А кой от кандидатите е най- подходящ да реализира успешна БСП, така както е редно, ще посочат партийните членове на 12 септември. Макар и да имам фаворит за момента, не считам, че с обявяването му трябва да влияя на решението на избирателите. По-важното за мен е, след като изберем председател, да спрем крамолите и да се захващаме за работа. Изборите са близо!

– Посочете някои от грешките на Корнелия Нинова и ръководството за тези 4 години начело на БСП?

– Нинова и хората от близкото й обкръжение и в момента правят една основна грешка – забравят колективното начало в БСП. Няма как избран председател да работи без да зачита мнението на Националния съвет или на Конгреса. Да заявиш, цитирам: „ГЕРБ и управляващото мнозинство си направиха ритуално самоубийство от страх“, след като не се явиха на свиканото по искане на БСП заседание на парламента, а самият ти избяга от редовно, свиканото седмици по-рано от членове, заседание на Националния съвет на БСП, е двуличие. Това ние, партийните членове може и да простим, но не и избирателите, от които искаме доверие да управляваме държавата.

БСП не е, и трудно ще бъде лидерска партия!

Да, лицето на партията е важно, но е по-важно да се съобразяваме с устава, да се зачита мнението на структурите при взимане на решение или обявяване на политическа позиция, да не се пренебрегват легитимно избраните органи на партията и да се спазва устава. Това винаги ни е отличавало от другите партии.

Ако трябва да бъда откровен до край, то днес БСП е на път да се превърне в аналог на ГЕРБ, с председател – вседържец, сменящ мнението си според настроението, но винаги избягващ неудобните въпроси.

Ще го допуснем ли? Така няма как да бъдем алтернатива! Можем единствено да осъществим подмяна, а не промяна. С еднолично взети решения, популистки изказвания, скачане от тема в тема без реални действия – не става.

– Чисто организационно наясно ли сте как ще се провеждат вътрешнопартийните избори?

– Правилата за провеждане на вътрешнопартийните избори са заимствани в основната си част от правилата за национални избори. Предизвикателството пред нас е да улесним достъпа на членовете до избирателните урни, съобразено с противоепидемиологичните мерки, но същевременно да не позволим да бъде опорочен самият избор. Вече са определени Районните комисии по провеждане на избора, определени са местата за гласуване и предстои до дни да се оформят окончателните списъците на членовете с право на глас за всяка секция.
Гласуването ще се проведе на 12 септември (събота), а ако няма кандидат, който е събрал повече от половината гласове, то след седмица ще се проведе балотаж.

Имам притеснения, но те не са само мои, че изборният процес вече е опорочен. В настоящия момент сме в гореща фаза на предизборна кампания за председател, а не се съобщава колко е целият изборен корпус на БСП в страната

Хвърчат различни числа за членския състав и това е предпоставка за разсъждения. Добавям и съмненията в безпристрастността на Централната избирателна комисия по провеждането на избора. Нейни членове публично заявиха подкрепата си за Нинова, пренебрегвайки най-важното условие на статута си във въпросната комисия. Това е лош сигнал към обществото, защото, ако не можем да гарантираме честна процедура вътре в партията, как да бъдем гарант на гражданите в реална изборна обстановка? Смятам, че коректна и прозрачна процедура при стриктно спазване на Устава и правилата е жизнено важно за БСП в този конкретен момент, за да покажем, че не сме като ГЕРБ.

Затова искрено се надявам да бъде проведено исканото от болшинството членове на Националния съвет заседание.

Там да се изчистят вътрешнопартийните въпроси и да се обсъди политическият дневен ред, който се промени. Както видяхте, Борисов обяви намерение за свикване на Велико народно събрание. За всеки занимаващ се с политика човек е ясно, че с такъв ход той отлага оставката си с цел да „добута“ до редовните парламентарни избори.

– Ако Нинова остане лидер на БСП, каква ще е съдбата на партията, според вас?

– БСП я е имало доста преди Корнелия Нинова и надявам се, че ще съхраним партията и в бъдеще, с нея или без нея на председателското място. Не е коректно след 130 години история, да залагаме бъдещето на БСП на една личност.
Независимо кой ще бъде следващия председател, той трябва да съумее максимално бързо да тушира предизборните страсти и да се заеме с подготовка за предстоящите парламентарни и президентски избори. Политическата среда се мени с бързи темпове, а БСП е единствената партия, която системно и постоянно държи сметка за социалния аспект на политиката. Не можем да оставим хората да бъдат непрекъснато лъгани, подвеждани и манипулирани. Ние трябва да назоваваме смело проблемите и причините за тях, дори когато тези причини са конкретни личности.

– Попаднахте в статистиката като един от най-активните съветници в питанията си към кмета. Каква е вашата равносметка за изминалия сезон в местния парламент и на групата на БСП?

– Питанията ми са продиктувани от проблеми, поставени в приемната ми и се надявам да са повлияли на решенията на градската управа в полза на гражданите. За съжаление в условията на COVID заплахата не съумях да проведа планираните срещи по микрорайони.
Макар и само да сме седем общинските съветници от БСП, успяхме да позиционираме нашата група като единствената градивна опозиция в местния парламент

В решенията си се водим преди всичко от ефекта, който дадено предложение ще има върху гражданите, а не от това, кой е вносител.
За съжаление на последната сесия не успяхме да върнем дебата за един от най-важните инфраструктурни проекти за Пловдив, а именно пробивът под Централна гара и той ще се осъществи по проект, в който Община Пловдив единствено подпечатва решенията на НКЖИ и фирмата изпълнител. За сметка на това в продължение на поне три години, трафикът в града ни ще е ужасяващ и ще се разделим с Бетонния мост, без да има проект за нов такъв. /ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...