Новини от Пловдив » България » България » Манолова иска президентът да инициира референдум за промените в Конституцията
България Важно Политика

Манолова иска президентът да инициира референдум за промените в Конституцията

Мая Манолова
Мая Манолова

Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ” Мая Манолова ще призове утре президента Румен Радев да се възползва от конституционното си право на държавен глава да поиска референдум по въпросите за промените в Конституцията. Манолова ще внесе писмено становище за това в президентството.

Манолова обяви идеята си преди два дни във видеообръщение като контрапункт на предложението на премиера Борисов не гражданите, а той да предложи промените в основния закон на държавата.

В отворено писмо до Румен Радев днес Манолова призовава президента да се възползва от конституционното си право да поиска свикване на референдум за промените в Конституцията, вместо те да се правят само от настоящото мнозинство на ГЕРБ, и то при изчерпан кредит на доверие от гражданите и под диктовката на сенчести кръгове. Следва текстът на отвореното писмо:

Уважаеми г-н Президент,
Вече 40 дни българските граждани протестират срещу мафиотското управление на правителството на г-н Бойко Борисов. Хората настояват за радикална промяна на корупционния и едноличен модел на управление чрез предприемане на действия в следната последователност: оставка на премиера Бойко Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев, въвеждане на машинното и електронното дистанционно гласуване и свикване на Велико народно събрание, което да измени Конституцията на Република България, като създаде нов баланс и ефективен контрол между властите,  в това число и дълбока съдебна реформа.

На 14 август министър-председателят г-н Бойко Борисов обяви, че предприема действия за свикване на Велико народно събрание за приемане на нова Конституция. По този начин той узурпира исканията на гражданското общество с цел да подмени дневния ред и да осуети желаната от хората радикална промяна.

Считаме, че това Народно събрание е изчерпано и напълно зависимо от олигархични и партийни кръгове, който факт е видим в приеманото от него законодателство.

Настоящият парламент е принизен от премиера Борисов до отдел на Министерския съвет, а парламентарната република – в премиерска. Народното събрание отдавна не защитава обществения и българския национален интерес, действа единствено като „гумен печат” на премиера и затова няма легитимност да предлага или приема актове, които засягат живота на хората. На още по-голямо основание и при този срив на доверието от гражданите правителството и Народното събрание нямат и моралното  право да изготвят проект за нова Конституция, както и такъв за конституционни промени.

Уважаеми г-н Президент,
Ние вярваме, че в този критичен за отечеството ни момент Конституцията на Република България може да бъде изменена само на основата на широк обществен консенсус. Като обединител на нацията и като оправомощен съгласно Конституцията субект, Вие, г-н Президент, имате възможност да инициирате референдум за решаване на въпрос от фундаментално национално значение.

Този референдум трябва да се проведе заедно с предсрочни парламентарни избори, предхождани от незабавна оставка на премиера Борисов.

На основание гореизложеното Ви призовавам да се възползвате от правомощието си по чл. 10, ал. 1, т. 2 от Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и да направите предложение до Народното събрание за произвеждане на национален референдум за промени в Конституцията без необходимост от свикване на Велико народно събрание. Съдържанието на конституционния проект трябва да се изготви заедно с гражданите и неправителствените организации.

От „Изправи се.БГ” предлагаме в него да се включат и следните теми:

1. Ефективно разделяне на законодателната, изпълнителната и съдебната власт и създаване на действащи механизми за взаимен контрол;
2. Въвеждане на ефективна система за отговорност на главния прокурор, ограничаване на безконтролната му власт и гарантиране на функционалната независимост на прокурорите от техните ръководители;
3. Гарантиране на независимостта на съда, разделяне на управлението на съда от управлението на прокуратурата и намаляване на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет от 11 на 5 членове;
4. Овластяване на гражданите да предлагат законодателство, както и да защитават конституционните си права чрез въвеждане на индивидуалната конституционна жалба;
5. Въвеждане на възможност и граждански комитети и организации, освен партии, също да могат да предлагат кандидатски листи на избори;
6. Създаване на конституционни гаранции за опазване на чистотата на българската природа.

Новият обществен договор ще бъде истински валиден само тогава, когато отразява волята на цялото българско общество, а не само на онази част от него, която представлява сенчести интереси.

Президентът, с оглед на правото си да предложи референдум, остава надежден гарант, че новата Конституция ще отразява гласа на гражданите, даден на референдум, а не възгледите на една партия. Затова нашето искане е за незабавно оставка на премиера Борисов, което би ускорило предсрочните парламентарни избори заедно с референдума.

С уважение:
Мая Манолова
Изправи се.БГ

Манолова изпрати отворено писмо и до премиера Бойко Борисов:

Г-н Борисов,
Вече 40 дни българските граждани протестират срещу едноличното Ви олигархично управление. Хората настояват за радикална промяна на корупционния модел на управление чрез предприемане на действия в следната последователност: оставката Ви като министър-председател, оставка на главния прокурор Иван Гешев, въвеждане на машинното и електронното дистанционно гласуване и свикване на Велико народно събрание, което да измени Конституцията на Република България, като създаде нов баланс и ефективен контрол между властите,  в това число и дълбока съдебна реформа.
На 14-ти август Вие обявихте, че предприемате действия за свикване на Велико народно събрание за приемане на нова Конституция. По този начин Вие се опитвате да узурпирате исканията на гражданското общество с цел да подмените дневния ред и да осуетите желаната от хората радикална промяна.

Считаме, че това Народно събрание е изчерпано и напълно зависимо от олигархични и партийни кръгове, който факт е видим в приеманото от него законодателство. Настоящият парламент е принизен от Вас до отдел на Министерския съвет, а парламентарната република – до премиерска. Народното събрание отдавна не защитава обществения и българския национален интерес, действа единствено като „гумен печат” на правителството, оглавявано от Вас, и затова няма легитимност да предлага или приема актове, които засягат живота на хората. На още по-голямо основание и при този срив на доверието от гражданите правителството и Народното събрание нямат и моралното право да изготвят проект за нова Конституция, както и такъв за конституционни промени.

Г-н Борисов,
Ние вярваме, че в този критичен за отечеството ни момент, Конституцията на Република България може да бъде изменена само на основата на широк обществен консенсус. Като председател на Министерския съвет и партиен лидер на най-голямата парламентарна партия имате законодателна възможност да инициирате референдум за решаване на въпрос от фундаментално национално значение.

Този референдум трябва да се проведе заедно с предсрочни парламентарни избори, предхождани от незабавната Ви оставка, за да се прекрати политическата криза. Така ще докажете на хората, че промените в Конституцията ще са резултат от гласа на гражданите на референдум, а не от гласа и интересите само на Вашата партия.
На основание гореизложеното Ви призовавам да се възползвате от правомощието си по чл. 10, ал. 1, т. 1 и т.3 от Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и да направите предложение до Народното събрание за произвеждане на национален референдум за промени в Конституцията без необходимост от свикване на Велико народно събрание. Съдържанието на конституционния проект трябва да се изготви заедно с гражданите и неправителствените организации.

От „Изправи се.БГ” предлагаме в него да се включат и следните теми:

1. Ефективно разделяне на законодателната, изпълнителната и съдебната власти и създаване на действащи механизми за взаимен контрол;
2. Въвеждане на ефективна система за отговорност на главния прокурор, ограничаване на безконтролната му власт и гарантиране на функционалната независимост на прокурорите от техните ръководители;
3. Гарантиране на независимостта на съда, разделяне на управлението на съда от управлението на прокуратурата и намаляване на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет от 11 на 5 члена;
4. Овластяване на гражданите да предлагат законодателство, както и да защитават конституционните си права чрез въвеждане на индивидуалната конституционна жалба;
5. Въвеждане на възможност и граждански комитети и организации, освен партии, също да могат да предлагат кандидатски листи на избори;
6. Създаване на конституционни гаранции за опазване на чистотата на българската природа.

Новият обществен договор ще бъде истински валиден само тогава, когато отразява волята на цялото българско общество, а не само на онази част от него, която представлява сенчести интереси.

Министерският съвет и една пета от народните представители, които ГЕРБ има, с оглед на правото си да предложат референдум, могат да станат гарант, че новата Конституция ще отрази гласа на гражданите, даден на референдум, а не възгледите на една партия. Затова нашето искане е за незабавната Ви оставка, което би ускорило провеждането на предсрочните парламентарни избори заедно с референдума.

С уважение:
Мая Манолова
Изправи се.БГ

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...