Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Захарният комбинат на Ветко източил близо 3 милиона ДДС през фиктивни сделки с фирми на „клошари“
Бизнес България Важно Съд и Прокуратура

Захарният комбинат на Ветко източил близо 3 милиона ДДС през фиктивни сделки с фирми на „клошари“

Ветко Арабаджиев
Ветко Арабаджиев

Ваня ДРАГАНОВА

Свързаното с бизнесмена Ветко Арабаджиев дружество „Захарен комбинат – Пловдив“ АД е източило 2 820 000 лв. ДДС през фиктивни сделки с фирми на хора, които не притежават нищо –  т. нар. клошари. Усвоеният неправомерно данъчен кредит е установен в резултат на данъчна ревизия на „Захарен комбинат – Пловдив“ АД  за месеците септември и октомври 2013 г. От дружеството са обжалвали ревизонния акт, но със свое решение от 19 август т. г. Пловдивският административен съд потвърждава констатациите на данъчните и данъкът трябва да бъде възстановен. Върху сумата са се натрупали и лихви от 1 627 281,37 лв.

Това е втора данъчна ревизия на дружеството за този период, назначена след разпити в Специализираната прокурата на собствениците на фирмите „Гео Дим Груп“ ЕООД и „Автоимпорт строй“ ЕООД. И двамата нямат имущество и са се съгласили на тяхно име да бъдат регистрирани въпросните дружества. След това „Гео дим груп“ ЕООД сключва договор със „Захарен комбинат – Пловдив“ АД за изграждането на 15 къщички в района на Слънчев бряг в Ориндж каунти. „Автоимпорт строй“ ЕООД пък трябвало да построи складови помещения на територията на Захарния комбинат. До строителство на Слънчев бряг не се стигнало въобще, а някакви складове в комбината са изграждани, не не от тази фирма. Въпреки това между между „Захарен комбинат – Пловдив“ АД и двете дружества са текли плащания, чиято единствена цел според данъчните е неправомерно усвояване на ДДС.
Така жалбата на „Захарен комбинат – Пловдив“ АД  против ревизионния акт на НАП е отхвърлена, но решението на Административния съд в Пловдив не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВАС.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...