Quantcast
Новини Пловдив » Маршрути » На гости у Енина – родното място на Бай Ганьо
Важно Маршрути Посоки

На гости у Енина – родното място на Бай Ганьо

Доц. Сандю Бешев

Доц. Сандю БЕШЕВ

Ако имате път към град Казанлък, околностите му или просто преминавате покрай него заделете си половин час. Отбийте се до съседното подбалканско село Енина. То е само на десетина километра, а там наред с няколкото други забележителности ще се срещнете очи в очи с легендарния герой на Алеко Константинов – Бай Ганьо. Само на десина минути от центъра на малко площадче ще ви посрещне самият той, легендарния Ганьо Балкански и ще ви каже мъдрите си слова.

„Помнете ме!  Не се срамувайте от мен,

 и от себе си, когато приличате на мен”

                                                        Бай Ганьо  

А неговите съселяни, каквито винаги има около паметника, ще ви разкажат още много повече от това което ще прочетете тук. Ще ви покажат мястото, където е била родната му къща. Че той е не само прототип на Алековия герой, а е бил истински жив човек от плът и кръв, който се е родил, живял и работил в това селце. Занимавал се е с розопроизводство и търговия на розово масло. Името му е същото Ганьо, както го е нарекъл големият Алеко. А родът му е от голямата и богата фамилия Сомови.

Паметникът е изграден през 2015 г. и заслугага за това е преди всичко на техния съселянин Добромир Гущеров.

В черквата на Енина „Света Параскева“, построена през XI, е открит най-старият славянски препис на апостолски текст, известен като Енински апостол. Има още куп забележителности край селото. Гостите могат да видят останките от римската крепост „Чилечето“, манастира, ВЕЦ Енина, чиято сграда е образец на промишлева постройка от края на 19 век., развъдник за пъстърва. Живописното Енинското ждрело и резерват Камещица. Теренът не е подходящ за хора с двигателни проблеми, но иначе е приказно красиво – каньона на река Енина, която пресича резервата по средата.

Преминаването по коритото на реката е истинско предизвикателство, което ще ви разкрие дивната красота на каньона. Най-интересният представител на разнообразния животински свят тук е кафявата мечка, за която резерватът предоставя отлични условия.
В село Енина всяка година се организира празник – Събора на селото, посветен на света Петка. Празникът се провежда на 14 октомври в деня на светицата и събира гости от цялата област.
На определени дати всяка година село Енина е домакин на мотокрос състезания, които събират хора от цялата страна и чужбина. Състезанията се провеждат на специално подготвена писта, намираща се в подножието на боровата гора в селото. /ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...