Новини от Пловдив » Образование » Лазерна апаратура мери летателните качества на дронове в Техническия университет
Образование Пловдив

Лазерна апаратура мери летателните качества на дронове в Техническия университет

Новата лазерна апаратура в Техническия университет.
Новата лазерна апаратура в Техническия университет.

Лабораторията за автономни летателни апарати в Техническия университет – филиал Пловдив, пусна в действие новото лазерно оборудване. То служи за визуализация и измерване на въздушни завихряния, които обтичат летателни апарати или други твърди тела. Оборудването се нарича Партикъл имидж вилосиметри /PIV/ и служи за прецизно измерване на въздушни течения чрез снемане на цифрови изображения и тяхното сравняване. Новата техника се прилага в аеродинамичен канал за изследване на безпилотни летателни апарати. Тя е доставена от датската фирма Tantec – световен лидер в производството на такива лазерни системи.

При пускането в действие и обучението на българския екип в Пловдив са пристигнали специалисти от Италия, Франция и Румъния. „PIV беше наша мечта. Това е най-сериозното надграждане на нашата лаборатория от нейното създаване досега.  Преди четири години разбрахме, че ще има специално финансиране за научна техника, свързахме се с фирми, които го доставят и от месец вече работим с новото оборудване” – казва доц. д-р Християн Панайотов, декан на факултет „Машиностроене и уредостроене“ в Тхеническия университет – филиал Пловдив.

= Как работи =

Когато включат PIV в аеродинамичния тунел, лампите в лабораторията изгасват. Просветва само зеленият лазер, а двете свръхбързи камери заснемат вихрите, които лъчът на устройството осветява. После цялата информация се събира в компютри. Лампите светват и студентите и научните работници могат да разберат доколко ефективни са техните дронове.„Досегашните възможности на нашата лаборатория включваха измервания на различни аеродинамични характеристики на летателния апарат. Но не можехме да визуализираме въздушното течение и да го измерим. Не виждахме картината на теченията. В лабораторията ни ще работим за по-съвършена форма не само на целия дрон, предназначен за пренос на хора и товари в градска среда, но и на  подемните витла на дрона“ – коментира доц. Панайотов.

PIV измерва не само завихрянията на самолет, но и на небостъргач, виадукт, ветропарк, соларен парк, автомобил или дори части на автомобил, охлаждане или затопляне на помещения.  Оборудване е мобилно и може да се постави в реални условия на изследвания обект.

= Студентски интерес =

От началото на новата академична година новото оборудване ще се използва в учебния процес при обучението на младите инженери.  PIV е много по-атрактивно при обучението не само заради визуализацията на процесите, но и заради работата с най-съвременните компютърни методи за анализ. За студентите ще бъде по-интересно чрез лазерите, камерите и компютрите да надникнат във въздушните течения. Това ще ги мотивира много повече да изучават и теоретичните въпроси на една сложна дисциплина като аеродинамиката. „Готови сме да поканим студенти от други специалности и дори от други вузове – например тези, , които изучават строителство и архитектура, проектират автомобили и други машини –  да дойдат при нас да тестват своите небостъргачи, виадукти, модели на автомобили и дори части от тях, за да направят изследвания на световно ниво“ – заключи доц Панайонов.

= Финансиране =

Цената на новата придобивка на пловдивските учени е 350 000 лева.  Финансирането е осигурено по проект  Център за компетентност „Интелигентни мехатронни, еко- и енергоспестяващи системи и технологии“. Проектът е на обща стойност 23 569 719, 17 лева, от които 20034261,29 лв. европейско и 3535457,88 лв. национално съфинансиране, осигурени по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие.

 

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...