Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Шефът на „Пловдив 2019“ глобен за нагласена обществена поръчка
Важно Градът Съд и Прокуратура

Шефът на „Пловдив 2019“ глобен за нагласена обществена поръчка

Изпълнителният директор на "Пловдив 2019" Кирил Велчев
Изпълнителният директор на "Пловдив 2019" Кирил Велчев

Кирил Велчев плаща 1343,76 лв., защото спецификацията за предпазните огради около сцената за откриването е зададена така, че би могла да спечели само една фирма

Ваня ДРАГАНОВА

Изпълнителният директор на фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев ще трябва да плати глоба от 1343,76 лв. за нагласена обществена поръчка, наложена му от Агенцията за държавна финансова инспекция. Става дума за доставката на предпазни огради около сцената, на която беше откриването на Европейската столица на културата. В техническата спецификация към обществената поръчка е посочен конкретният вид на оградите, без да се посочва алтернатива, и така само една фирма у нас би могла да спечели. Тази фирма е „Екотой – сервиз“ ООД, с която в крайна сметка е сключен договорът на стойност 67 188,12 лв.  Това е нарушение на Закона за обществените поръчки, който забранява ограничаването на конкуренцията, затова и глобата е потвърдена от Районния съд в Пловдив. Тя е 2 на сто от стойността на договора, както е регламентирано в закона.

„В настоящия случай, посочвайки в техническата спецификация конкретно изискване относно вида на който следва да отговарят предлаганите от участниците мобилни съоръжения, а именно –  „Мобилна ограда тип М200 /решетъчна/ 3,50 м х 2,00 м“, без да е добавено пояснението „или еквивалентно/и“, се е стигнало до елиминиране на други модели/видове мобилни защитни съоръжения, съответно до невъзможността оферти да предложат и други участници, освен „Екотой – сервиз“ ООД. Посоченото е в разрез с регламента на чл. 2, ал. 2, от Закона за обществените поръчки, въвеждащ забрана възложителите да ограничават конкуренцията чрез включването на условия или изисквания, които дават необосновано предимство или необосновано ограничават участието на стопански субекти в обществените поръчки“, е записано в мотивите към съдебното решение.

Кирил Велчев може да обжалва наказателното постановление и пред Административния съд в Пловдив. Ако санкцията бъде потвърдена и от втората инстанция, той ще трябва да я плати със собствени средства, защото административнонаказателната отговорност е лична.

АДФИ направи пълен одит на дейността на фондацията и констатира относително дребни нарушения. Това е първото, за което на Кирил Велчев е съставен акт. Заради огромните разходи по откриването на Културната столица тече разследване и в прокуратурата, от което няма резултат повече от година и половина.

Още

Прокуратурата образува досъдебно производство за злоупотреби при откриването на Европейската столица на културата

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...