Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Превозвачи с ултиматум: Блокираме пътя, ако ГКПП „Илинден – Екзохи“ не отвори
Бизнес България Транспорт

Превозвачи с ултиматум: Блокираме пътя, ако ГКПП „Илинден – Екзохи“ не отвори

Втори протест срещу затварянето на граничен пункт „Илинден-Екзохи“. Търговци и превозвачи от района на Гоце Делчев  настояват тежкотоварните камиони да бъдат пропускани през пункта и заплашиха с блокади на пътя и ефективни протести, ако това не се случи, предава БНТ.

Представители на търговски, транспортни и земеделски фирми от района на Гоце Делчев са категорични, че търпят огромни загуби, заради затворения пункт „Илинден-Екзохи“. Защото пътят им до граничен пункт „Кулата“, от където могат да влязат в Гърция, се удължава и оскъпява. Част от тях дори за загубили партньори, с които работят в Гърция. Те настояват за бързата намеса на българските власти.

„На 6 август изпратихме писмо до Външно министерство и до представителството на ЕК в България. За мен това е катастрофално. Аз търгувам изцяло със съседна Гърция. Както купувам от там суровина, така и изнася готов продукт към Гърция. Имам сключени договори“, каза Кръстьо Веселинков.

„Имаме внос и износ за Гърци, който в момента е силно възпрепятстван. Затварянето на пункта води до много оскъпява не на продукта и затруднение на доставките, забавяне при тези доставки. Има транспортни фирми, които отказват да работят и да доставят до Гърция поради допълнителните километри, поради чакането на КПП Кулата“, каза Станислав Шехинов.

Превозвачите определят като абсолютно нелогично затварянето на КПП „Илинден“. Тъй като шофьорите преминават през Кулата също без да се изисква отрицателен тест за коронавирус тях. Превозвачите са категорични, че ако Граничен пункт „Илинден“ остане затворен и зимата, проходът през Папаз чаир, който свързва Сандански и Гоце Делчев, става почти невъзможен за преминаване, и това ще убие бизнеса им.

„Удължава се пътя през Папаз Чаир, който е много труден за товарни автомобили. Преди 10 дни имаше и катастрофа. Загубите са доста, за един месец около 20 000 лева“, каза Георги Витанов.

За да изразят недоволството си превозвачите днес в 17 часа ще се съберат в района на село Гсподинци, на пътя, който води към затворения граничен пункт „Илинден-Екзохи“. /ПловдивПрес

Още

Превозвачи и търговци на протест, искат отваряне на Илинден-Ексохи

Гърция затваря ГКПП „Илинден“ до 4 август

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...