майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Важно » СЗО с лоша новина за заразата: Повтаря, но от различни щамове
COVID-19 Важно Здраве

СЗО с лоша новина за заразата: Повтаря, но от различни щамове

Коронавирус
Коронавирус

Световната здравна организация (СЗО) смята, че въпросът за повторно заразяване с новия коронавирус трябва да бъде проучен допълнително по отношение на формирането на имунитет, съобщи ТАСС. Учените вече са убедени, че човек може да се зарази повторно, но от различни щамове на коронавируса.

Случаите на такива инфекции са изключително редки, но не могат да бъдат напълно изключени, заяви Маргарет Харис от СЗО на брифинг в Женева.

Журналистите я помолиха да коментира съобщение от Хонконг за повторно заразяване на местен жител с коронавирус. Както отбелязва Харис, СЗО по-рано е получавала информация за хора, чиито тестове показват ту липсата на коронавирус, ту неговото наличие.

„Не беше ясно дали това е проблем с тестване, или хората действително се разболяват втори път“, каза тя.
В случая с Хонконг, каза Харис, става въпрос за „документирано“ заболяване. Този вид инфекция, допълни тя, е изключително рядък – „един случай на повече от 23 милиона“. „Вероятно ще научим и за други документирани случаи. Но това не изглежда да е обичайно събитие.“

„Важно е да разберем какво означава това по отношение на имунитета“, продължи тя и добави, че са в ход обширни изследвания в това отношение: за антителата в организма на хората, които са се възстановили, и за продължителността на имунната защита след болестта.

Според информация, получена по-рано от Хонконг, лекарите от местния университет са успели да докажат повторна зараза с коронавирус на мъж, който се е възстановил от COVID-19 преди четири месеца. Това е първият регистриран случай в света.
Става въпрос за 33-годишен хонконгски програмист, изписан от болница през април. Повторна зараза е установена, когато се връща от пътуване до Испания този месец. Микробиолозите от университета в Хонконг обясниха, че тяхното генетично сравнение ясно показва, че става дума за различни щамове на коронавирус. /ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...