Quantcast
Новини Пловдив » Градът » ОП „Чистота“ засилва мерките срещу нерегламентираното изхвърляне на отпадъци
Градът Пловдив

ОП „Чистота“ засилва мерките срещу нерегламентираното изхвърляне на отпадъци

Започват проверки срещу нерегламентираното изхвърляне на отпадъци
Започват проверки срещу нерегламентираното изхвърляне на отпадъци

Започват проверки в търговските обекти в Пловдив дали имат сключени договори с лицензирани фирми за събиране  на отпадъци.  Инициативата е на директора ОП „Чистота“ Николай Георгиев и ще се осъществява със съдействието на Общинския инспекторат и районните кметства.

„Разположените в града различни видове съдове за смет са предназначени само за домакинствата. Фирмите трябва да имат изградена система за управление на отпадъците, но много от тях, особено търговски обекти, изхвърлят кашони и друг амбалаж в контейнерите за смесен битов отпадък или около тях“, коментира Георгиев.

По думите му според Общинската наредба за управление на отпадъците е допустимо търговски обекти да използват и цветните съдове за разделно събиране, но само когато генерираното количество на отпадъците от опаковки не е твърде голямо и се изхвърля непосредствено преди обслужването на контейнерите.

В районите „Централен“ и „Тракия“ вече се прилага система за събиране на кашони от търговски обекти, като всеки работен ден специализиран автомобил събира в определен час опаковките от търговски обекти.

Сметовозите не могат да вдигнат натрупаните камари стара покъщнина. За целта от ОП „Чистота“ ангажират допълнителна техника и екипи.

Николай Георгиев напомни, че в базата на общинското предприятие – ул. „Даме Груев“ 64 А, има специализирана площадка за разделно събрани отпадъци от домакинствата. На същия адрес са разположени и контейнери тип „лодка“ за строителни отпадъци от домашни ремонти. „Лодки“ има на още 3 места в града – на ул. „Странджа“ 1 в район „Централен“, ул. „Еледжик“ 11 в район „Северен“ и ул. „Дивна“ 1 в район „Западен“.

Всяко изхвърляне на отпадъци извън разрешените места подлежи на санкции – за физически лица глобите са от 300 до 1000 лв., а за еднолични търговци или юридически лица – от  1400 до 4000 лв. Гражданите могат да бъдат глобени и с фиш от 10 до 50 лв.

„Не искаме да глобяваме, а градът да е чист. Ако имате отпадък, който не сте наясно къде да изхвърлите или нямате възможност да го направите сами, обадете ни се – ще ви посъветваме и ще ви помогнем“, призова Николай Георгиев.

Още

Костадин Димитров призова тракийци да изхвърлят отпадъци само на регламентираните места

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...