Quantcast
Новини Пловдив » България » Исторически интервюта на Борисов нажежиха мрежата: Говори за Пашата, Вълка, Маджо, Карамански, Васил Илиев
България Важно Политика Суматоха

Исторически интервюта на Борисов нажежиха мрежата: Говори за Пашата, Вълка, Маджо, Карамански, Васил Илиев

Борисов в началото на кариерата си в МВР и политиката
Борисов в началото на кариерата си в МВР и политиката

Две много стари интервюта на Миролюба Бенатова с Бойко Борисов предизвикаха лавина от любопитство, въпроси и коментари в мрежата. Материалите са публикувани в лайфстайл списанието „Егоист“ и в българската секция на „Плейбой“, в които настоящият премиер, а тогава изгряваща звезда в политиката, говори за миналото си, жените, връзките с известни герои от прехода, доста от които покойници като Георги Илиев, Димата Руснака, Поли Пантев.

Повод за суматохата стана пост на коментатора на „24 часа“ Георги Милков от стар брой на списание „Егоист“, в което е публикувано интервю на Миролюба Бенатова с настоящия премиер, тогава още главен секретар на МВР.

Под откъса от интервюто коментира и Бенатова, която припомня, че имало и по-интересно интервю на Борисов в мъжката библия „Плейбой“, към което доскоро имало линк от страницата на Борисов в Уикипедия, но бил изтрит. В него се говореше за Вълка и боклука, уточнява Бенатова. Намесват се още коментиращи, които молят Милков и Миролюба да го публикуват, и бившият главен редактор на Плейбой Антони Георгиев качи в профила си (виж долу) другото „историческо“ интервю на Борисов от 2003 година.

Спасих тези списания от боклука. Буквално. Сред тях е и култовият брой на „Егоист“ отпреди 15 г. с Бойко Борисов на корицата. Вътре има много стройно интервю на Miroluba Benatova с тогавашния главен секретар на МВР, озаглавено: „Генералът. Оцеляват само приспособимите“. Естествено, навремето съм го чел с интерес, но днес препрочетох казаното от Борисов с трижди по-голям интерес. И се замислих колко калпава е човешката памет всъщност. Минали са едва 15 години, а всичко вече сякаш е отишло на боклука на историята. Буквално и преносно, пише Милков във фейсбук.

П.П. ето част от текста:

Миролюба Бенатова: Вие бяхте в периферната част на бившата СИК, имахте бизнес с един от основните съдружници в СИК и Интергруп…

Бойко Борисов: Много лошо звучи „в периферията“. Доколкото ме познавате, аз мога да бъда само в центъра. Във фирмите хората влизат като физически лица и свързаност между тях има само в рамките на фирмата, в която участват. Фирмата, която направихме с Румен Николов (Пашата) като председател на федерацията по карате, Алексей Петров като председател на треньорския съвет на федерацията, а аз като председател на съдийския съвет, беше, за да финансира федерацията. Скарахме се и не е минал един лев. Това може да го провери всеки.

Миролюба Бенатова: Не може да се отрече, че познавате много голяма част от покойниците…

Бойко Борисов: Познавам всички, които са били спортисти, и всички, които впоследствие са се явили като криминален контингент, вече 4-5 години работим по тях. А Румен Николов е човек, когото аз и в момента уважавам. Това, че той е някъде и прави нещо… 5-а година не съм го чувал и не съм го виждал. За годините, в които бяхме заедно в каратето, имам изключително добри спомени от него като приятел, колега, спортист и барета в МВР.

Миролюба Бенатова: А Поли Пантев?

Бойко Борисов: Не го познавам, той не е бил спортист.

Миролюба Бенатова: Джудист.

Бойко Борисов: Джудото не беше силно развито в България. Не бяха имена. Борците бяха големите имена, сред боксьорите имаше няколко и сред каратистите. Димата Руснака също много малко го познавам, защото не е бил в спорта. След побоя в „Дескрим“ избягаха, нямаше ги години наред. Карамански го познавах като гребец…

Миролюба Бенатова: Младен Михалев…

Бойко Борисов: Младен Михалев – много добър борец, а и той се отличаваше с интелект, неслучайно сега е във финансовия бизнес. От борците най-добър приятел ми беше Рангел Геровски – вицеолимпийски шампион. С него завършихме заедно.

Миролюба Бенатова: Васил Илиев?

Бойко Борисов: Васко Илиев може би най-добре го познавах. Той беше от най-дисциплинираните. Ако не ме лъже паметта, беше нещо като комсомолски секретар на групата. Ангел Бончев от „Литекс“ – също. Много сърцати момчета бяха тогава. Имаше ред и дисциплина.

Миролюба Бенатова: Златомир Иванов-Баретата?

Бойко Борисов: Много добра барета. Като барета нямаше равен. Но сега имам коренно различно мнение за него.

Миролюба Бенатова: Имаха ли интелектуален потенциал тези момчета?

Бойко Борисов: Самият факт, че така се развиха и имат толкова бял бизнес и оперират с десетки милиони… Искам да подчертая, че някои от тях успяха да се отърсят от хората около тях, които вършеха престъпления.

 

 

Публикацията на Антони Георгиев:

Великолепно интервю на #Miroluba Benatova с Бойко Борисов в българския Плейбой, бр. 10 _2002 г.) Фотографията е на Иво Хаджимишев. За същото ме подсети Жоро Милков #Georgi Milkov, който от своя страна вчера намерил интервю на Мира Бенатова с ББ в Егоист няколко години по-късно.

В Плейбой Борисов, тогава Bulgaria’s Top Cop, говори за отношенията си с Пашата, Чавдар Чернев, Славчо Христов, Богомил Бонев, „Кръга Банкя“, Трактора (вероятно по времето, когато е ставал известен с този си литературен псевдоним) и т. н., и т. н….

Много интересно четиво беше тогава, а сега е може би е още по-интересно.

Попреглеждайки този брой на Плейбой (на корицата е Соня Васи) отбелязвам, че това беше едно много, много хубаво списание. За жалост такива вече отдавна няма в територията. Използвам случая да изкажа благодарности и поздравления на всички, които участваха правенето му. В този брой, освен сесия със Златка от Бургас (!), има статия на Иван Гарелов; проф. Христо Матанов смята, че обединението на Балканите трябва да започне с изграждането на положителен образ на довчерашните врагове;] Ирина Недева #Irina Nedeva задава 20 въпроса на Минчо Минчев; Гого Лозанов #Георги Лозанов ни учи как се връзват папийонки; Слави Трифонов обяснява какво е това да чувстваш силен глад рано сутрин; бившият ми колега от радио Свободна Европа Митко Бочев обсъжда проститутките и техните клиенти; Христо Кьосев #Роза Бузкова ни представя „голите факти“; Иван Бакалов #Ivan Bakalov си спомня за Радой Ралин; Мира Баджева #Mira Badzheva изследва „оклубяването на елитите“; а Ники Сотиров се профилира.

2002 г. – точно преди 18 години.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...