Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Екология » Канализацията на Стамболийски замърсява Марица, общината и ВиК нехаят
Важно Екология Регион Стамболийски

Канализацията на Стамболийски замърсява Марица, общината и ВиК нехаят

Стамболийски
Стамболийски

Ваня ДРАГАНОВА

В река Марица се изливат непречистени води от канализацията на Стамболийски, но общината и ВиК не са предложили мерки за спиране на замърсяването, въпреки дадените от РИОСВ указания за това. Замърсяването е констатирано при взимането на проби от дъждопреливника при Пречиствателната станция на 11 декември м. г. На място е установено, че в реката се заустват непречистени води, има отложени утайки и се  усеща мирис на канал. Пробите отчели превишаване на допустимите показатели на неразтворени вещества  и показатели като биологична потребност от кислород и химично потребление на кислород, по част от тях – 10 пъти.

На Община Стамболийски и на ВИК като ползвател на Пречистватеената станция били дадени предписания да набележат мерки, но нито една от двете институции не представила подобен план в РИОСВ. От екоинспекцията санкционирали ВиК с 2000 лв. Наказателното постановление е обжалвано пред Пловдивския районен съд, като един от мотивите е, че става дума за маловажен случай. „Следва при преценката относно маловажност на случая да се отчете и бездействието на Община Стамболийски и дружеството жалбоподател по предлагане на конкретни мерки относно прекратяване замърсяването водите на река Марица. Това се установява от писмо на директора на РИОСВ Пловдив до тези юридически лица от 31.01.2020 г., в което се сочи, че такива мерки са били изискани да бъдат предложени още на 13.12.2019 г., но липсват такива към 31.01.2020 г. По делото не са ангажирани доказателства и впоследствие да са били предложени. Ето защо и съдът счита, че случаят няма как да бъде приет за маловажен“, е записано в решението, с което аргуменитте на ВиК са отхвърлени и глобата е потвърдена.
Решението на Районния съд в Пловдив може да се обжалва пред Административния.

По-късно Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет отпусна средства и преливникът беше ремонтиран.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...