Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Най-големият долмен у нас е над брезовското село Златосел
България Важно Маршрути Посоки

Най-големият долмен у нас е над брезовското село Златосел

Уникалният природен феномен над Златосел
Уникалният природен феномен над Златосел
ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

Доц. Сандю Бешев

Доц. Сандю БЕШЕВ


Най-големият долмен  у нас  е в землището на Брезово.   На местните жители от с. Златосел, Община Брезово, този уникален древнотракийски каменен гроб е известен като Плочата и се намира само на 40 км от Пловдив. Най-удобно до него може да се достигне с лично превозно средство. Отбивката за с. Златосел е в началото на гр. Раковски /22 км/. Следват Отец Кирилово, Дрангово, Златосел и само на още 3-4 км в дясната страна на шосето две големи туристически платна ще ви предупредят, че с автомобил е до тук.

Още тук добре оформените платна ни дават информация за пътя, който ни предстои. Първите 15-20 минути са по лек и много приятен коларски път. След това започва леко и постепенно изкачване по добре оформена и маркирана пътека. Не се притеснявайте, че тя става все по-стръмна, защото след не повече от 35-40 минути трудното свършва. Вече сте на гроба /дотук маркировката е за гроба и плочата/.

Спираме! Не само за да отдъхнем от стръмната пътека, но и да отдадем почит на Велко Кръстев – един от четниците, които в продължение на много дни носят тежко ранения си войвода Хаджи Димитър. Но за този подвиг засега толкова, защото той заслужава много повече внимание. Обещавам ви го друг път, защото за това, което той и другарите му са направили за своя войвода, отделих доста часове в библиотека „Иван Вазов”.

Остават ни още двадесетина много приятни минути – леко слизане, десетина минути равен път и още толкова съвсем леко изкачване. И ето че след около час и половина сте достигнали това, което ви е довело тук. В миг забравяте умората, ако все пак сте я имали, защото в следващите минути заставате пред едно чудо – дали само на природата, или и на човешката намеса, не е ясно, но със сигурност е нещо, което ще помните дълго време, ако не и цял живот.

Не се наемам да го описвам, защото снимките говорят много повече от това, което речникът ми позволява. И все пак. Два огромни близки един до друг каменни блока възправят снага в небесата. И… над тях Плочата, чиито размери специалистите са измерили – малко над 25 кв. м. Кой, как и по какъв начин я е поставил над двата каменни блока?… Отговорът е много труден, но възможен. От десетина години едни от най-добрите ни археолози под ръководството лично на проф. Валерия Фол са се заели с това.

Към настоящия момент специалистите считат, че това е поне от две хилядолетия преди Христа и представлява фамилна гробница на тракийска царска фамилия или най-малко на местен парадинастичен род. Спирам до тук. Отидете, за да го видите и да продължите това, което не довършвам аз. Не се притеснявайте, ако денят е много горещ, защото целият маршрут е в красива вековна гора.

Авторът на текста на Плочата
Авторът на текста на Плочата
Дотук с кола.
Дотук с кола.
ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да има ли ограничение от 3 часа за паркиране на коли на инвалиди в Синя зона?

  • Колите на общината, държавни институции, съд и прокуратура и частни компании също да паркират с ограничение от 3 часа. 38%
  • Не, това е несправедливо ограничение и трябва да бъде отменено. 36%
  • Да, местата със знак Д21-Инвалид ще могат да се ползват от повече хора. 18%
  • Не ме интересува, нямам кола. 6%
  • Три часа ограничение да има и за електромобилите, особено за колите под наем SPARK. 3%

Начална дата: 09.08.2022 @ 14:44 | Крайна дата: 09.09.2022 @ 14:44

Зареждане ... Зареждане ...