Quantcast
Новини Пловдив » България » Томислав Дончев: Смяна на караула не би отговорила напълно на исканията на хората
България Важно Политика

Томислав Дончев: Смяна на караула не би отговорила напълно на исканията на хората

Томислав Дончев
Томислав Дончев

Като говорим за писане на Конституция, това не е писане на стих, индивидуална работа, авторска, заяви Томислав Дончев пред БНР и допълни, че безкрайното разширяване на темата „промени в Конституцията“ ще направи процедурата фактически невъзможна.

Според Дончев като политическа рамка и посока първоначалният текст, който бил предложен, отговарял на очакванията на хората по площадите.

„Ако процедурата бъде завършена докрай, истинските текстове ще бъдат правени от Велико народно събрание“, припомни той.

Голямата тема „отвъд конюнктурните политически страсти“ според Томислав Дончев е усещането за липса на справедливост и натрупаното недоверие към институциите. Темата за промени в Конституцията трябва да се фокусира в рамката – повече справедливост, подобряване на политическото представителство и на контакта между граждани и институции.

„Само смяна на караула не би отговорила в пълна степен на исканията на хората. Фигурите са важни. Десет пъти по-важни са правилата, по които се избират тези фигури. Със сигурност трябваше да има по-добре подготвен тест, предвид факта, че темата не е съвсем нова. За ремонт на Конституцията слушам от съвсем крехка възраст, откакто е приета“, допълни той. Вицепремиерът загатна, че тази седмица ще има новини.

„Ако министър Кирилов иска да си тръгне веднага, няма кой да го задържи. Това не е задължителна военна служба, заяви Дончев по повод оставката на правосъдния министър. Все още има достатъчно кандидати за министри“, допълни той.

С тези текстове в Изборния кодекс реално избори много трудно могат да се организират, посочи още Томислав Дончев. По думите му няма яснота какъв тип са визираните машини за гласуване и чия е отговорността да ги осигури.

Не е записано кой осигурява машините, няма орган, който има правото и задължението да купува машините, поясни Дончев и определи това като „основния дефект“.

Най-тежкият риск от гледна точка на конституционна криза са избори, за които българските граждани не са убедени в тяхната истинност, каза Томислав Дончев. Това според него е „най-лошият демократичен сценарий“ – изборни резултати, които голяма част от гражданите смятат за неадекватни.

Според него, от гледна точка на партийната логика, оставането на правителството носи само щети.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...