Quantcast
Новини Пловдив » Без категория » Започват Националните есенни изложби под мотото „Места до поискване“
Без категория Култура Пловдив

Започват Националните есенни изложби под мотото „Места до поискване“

Националните есенни изложби ще продължат до края на септември.
Националните есенни изложби ще продължат до края на септември.

Националните есенни изложби, които тази година са под мотото „Места да поискване“, ще бъдат открити в 18 часа днес в Балабановата къща. Те ще продължат през целия септември  в изложбените пространства на Балабановата къща, къща „Хиндлиян“ и къща „Мексиканско изкуство“ в Стария град.

Те са едно от първите събития на Есенния салон на изкуствата в Пловдив, част от културния календар на града – форум за съвременно българско изкуство, предоставящ възможност за артистична творческа изява извън типичните галерийни или музейни пространства, където публиката обичайно се среща с визуалното изкуство. Спецификата на събитието се определя както от особеностите на къщите в Старинен Пловдив, така и от самия формат на представяне на авторите: в общата рамка на цялостен кураторски проект се показват едновременно девет или десет самостоятелни изложби, което превръща Националните есенни изложби Пловдив във форум за изкуство без аналог в България.

От 2013 г. Национални есенни изложби смениха изцяло формата на представяне, като по такъв начин се създаде възможност за осмисляне и разбиране на съвременното българско изкуство. В проекта Форсиране на избора (2013) бяха показани десет наскоро завършили професионалното си обучение художници, с което се направи опит за преодоляването на изкуствено установените граници между „младите“ и „старите“ в изкуството. Тази линия се затвърди и в проектите „Отстранени системи“ (2014), „Ан пасан“ (2015), „Огледало“ (2016), „Плацебо“ (2017), „Отвъд повърхността“ (2018) и „Поетика на образа“ (2019), в които се акцентира върху осъвременяването на класическите жанрове живопис, графика, скулптура, рисунка и т.н., кореспондиращи в съвременното изкуство по естествен начин с фотографията, дигиталния печат, инсталацията, видеото и други. Важен акцент в Есенните изложби е презентирането на нови за българската публиката имена, представянето на дебютна изложба, както участието на български художници, живеещи и работещи зад граница.

Тази година „Места до поискване“ заговаря за измеренията на едно ново пространствено структуриране на света, което произтича от натрупването на разнородни културни традиции и състоянието на цивилизованост. Подобен фокус предлага да се мисли за местата с изтрита или неустойчива идентичност – зони на човешкото обитаване, колонии на съзнанието, отломки от навици, действия, рефлекси, разпилени следи от всекидневна дистопия. През инерцията на обитаването, на загнездването, тези бездомни пространства са органично навлезли в живота на съвременния човек, те са новата му кожа. И в същото време тези места са неизразими, те успяват да се изплъзнат от опитите за дефиниране или фиксиране в образ.

Автори:

Балабанова къща

Веселин Начев – живопис/ Дълбока зала

Иван Матеев – графика/ Сводеста зала

Анотн Терзиев – живопис/първи етаж

Албена Петкова – живопис/двор

 

Къща „Хиндлиян“

Греди Асса – рисунка/веранда

Соня Станкова – фотография/мааза

Павел Койчев – скулптура/двор

 

Къща „Мексиканско изкуство“

Стилияна Узунова – живопис/зала

Михаела Каменова – скулптура/двор

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...