Quantcast
Новини Пловдив » България » ГЕРБ: Имаме подписите за внасяне на проект за нова конституция
България Важно Политика

ГЕРБ: Имаме подписите за внасяне на проект за нова конституция

Даниела Дариткова и Искрен Веселинов
Даниела Дариткова и Искрен Веселинов

„Имаме необходимите подписи за внасяне на проект за нова конституция в Народното събрание“. Това обяви председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

Подкрепа са получили от коалиционните си партньори от ВМРО и НФСБ, част от ВОЛЯ и независими народни представители.

Проектът е претърпял корекции – отпада идеята за законодателна инициатива на съдебната власт. Също така няма да бъде и премахван преамбюлът.

„Смятам, че дебатът, който предстои ще бъде ползотворен и в интерес на българските граждани“, изтъкна д-р Даниела Дариткова.

„Това, което променихме в последните редакции, е, че пренаредихме точките и членовете. Като основните права отново са в първоначалната част на новата конституцията, както искаха ВМРО. Записахме изрично текста от закона за герба, направихме и ред други промени. Благодарна съм на колегите, които подкрепиха нашия проект – НФСБ, ВМРО, част от ВОЛЯ и независимите депутати“, заяви Дариткова.

„Проектът, който внасяме е общ, на практика няма нищо общо с първоначалния и отговаря на критиките“, допълни Дариткова.

„Запазва се преамбюлът. Добавяме ангажимента на държавата да брани националните ценности и традиции, нещо, значително важно за нас, патриотите. За първи път се записвало, че гласуването е граждани дълг. Също така ще бъде поощрена раждаемостта. Тръгваме с ГЕРБ към Велико народно събрание „, каза на свой ред Искрен Веселинов от ВМРО.

По-рано през деня от ВМРО съобщиха, че преговарят с ГЕРБ за референдум по три точки, които не са били включени в проекта – за въвеждане на образователен ценз за гласуване, за разширяване на правомощията на президента, за задължителна военна служба.

Има обаче постигната договорка по други 6 точки – за преамбюла, за герба, за насърчаване на раждаемостта, за правата на българските общности зад граница, за въвеждане на минимални стандарти за владеене на български език, както и гласуването бъде определено като граждански дълг.

Дариткова допълни, че предстоят преговори с народните представители относно следващата стъпка за свикване на Велико народно събрание, за което е необходима подкрепа от 160 депутати.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...