Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Димитър Димитров пред ПловдивПрес: Борисов ще си тръгне, когато прецени
Анализи Важно Мнения Политика

Димитър Димитров пред ПловдивПрес: Борисов ще си тръгне, когато прецени

Димитър Димитров
Димитър Димитров

Галина ГЕОРГИЕВА


Този парламент ще остане докрая на мандата си. Предполагам, че и самият Бойко Борисов ще остане. До ноември месец  партиите ще обсъждат предложенията на ГЕРБ за нова конституция и Велико народно събрание, но няма да има съгласие. След това предстои приемането на бюджета на следващата година, а през март – редовните парламентарни избори. Дотогава Борисов ще устиска властта, първо. Второ, под натиск той няма да подаде оставка, защото ще изглежда като бягство, доброволно абдикиране, страхливост. Ще бъде вид предварително поражение. Това коментира пред ПловдивПрес Димитър Димитров, политолог, социолог и специалист по изборни системи.

Според него ще се движим към редовната дата на изборите, „може би с малко по-хаотични стъпки“. „След ноември ще говорим за избори като за близко бъдеще. Каква ще е политическата цена, ще видим в края на януари, когато ще има нова вълна на COVID-19 и грип“, предупреди Димитър Димитров.

„Борисов прекрасно знае, че не е вечен. Ще си тръгне тогава, когато прецени. Това дето обсъждат по улиците и скандират с вувузели не е повод да си тръгне. Повод е лош изборен резултат, например, или разследване на европейската прокуратура“, уточни политологът.

Според него хората на улицата няма как да задвижат политически процес, в който няма как да участват.

Идеята на ГЕРБ за нова конституция и ВНС анализаторът определи като тактически ход. „Това е нещо като удължаване на времето за пребиваване в изпълнителната власт. Оставката е измислица. Няма как да се събудите една сутрин и да обясните, че давате властта на президента Радев, който говори за загуба на доверие и загуба на достойнство. Не мисля, че той може да говори за достойнство“, допълни Димитър Димитров,.

Призивът на ДПС за експертен кабинет той определи като разнообразно говорене за цвят и пъстрота. „Това са публични жестове – ДПС не искат да са с едните и с другите и затова призовават за оставки. Държат се като Воля – ако може да се назначи експертен кабинет, само че Марешки да е най-големият експерт“, коментира политологът.

Според Димитър Димитров протестите и подклаждането на напрежение ще продължат и ще се обострят в края на януари. Възможните изходи ще зависят и от COVID мерките и програмите, които трябва да се усвояват. „Обръщам внимание, че сега не е 2013 година. Все пак ни чакат 4 млрд.евро в близките 3-4 години – това е т.нар. подаряване на пари за всички в ЕС и трябва да се пишат проекти. Правителството е възможно да внесе някакъв документ в парламента за приоритетите при усвояването на COVID бюджета. Това ще бъде нещо като знак за търсене на съгласие“, каза още Димитър Димитров.

Ескалацията на протеста днес той определи с фразата „Напънала се планината и родила мишка“. „Точно мишка не е родила, а виден плъх. Протестираха може би 6 000 или 16 хиляди души, но много пъти повтарям – това няма особено значение, докато 600 000 души не гласуват за една партия, която е свързана с анти-ГЕРБ движение

Дали ще е БСП,  Слави Трифонов, свързана с президента или който и да е.  Но такова нещо няма да има, или поне не сега. Останалото ще е разиграване на дребно“, предупреди Димитър Димитров.

Като социолог той прогнозира, че на следващите избори се очаква изненада от проекта на Слави Трифонов, а доверието към политическите партии ще падне.

„Партията на Слави Трифонов ще има добър изборен резултат, същото се отнася и за ДПС.  И около тях ще се подреждат всички останали. Тези две партии ще са незаобиколим фактор.

ДПС е решило всичките си вътрешни проблеми, в частност и проблема ДОСТ. Може да се върне към устойчивото си състояние на 400 000 гласа“, каза социологът.

Във връзка с протестите той коментира още, че в много страни по света хората излизат на демонстрации. „В Израел, Германия, Франция – навсякъде има протести. Общият корен на протеста е COVID-19, хората не живеят така, както биха искали, променили са начина си на живот за една година и някои не могат да го понесат“, обясни Димитър Димитров. /ПловдивПрес

Още

ГЕРБ: Имаме подписите за внасяне на проект за нова конституция

С бомби и юмруци щурмуват парламента (Досега)

Мустафа Карадайъ: Оставка на правителството и президента, искаме експертен кабинет

Корнелия Нинова: Парламентът е делегитимиран, България е в тежка криза

Даниела Дариткова: Едва ли ще се запомни с добро този, който призова за метежи и бунт

Радев: Незабавна оставка на правителството, НС да не влиза в ролята на обслужващ персонал на премиера

Стартира политическият сезон, очакват се протести пред парламента

Ние от отбивките на живота и амазонките на г-н Борисов

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...