Quantcast
Новини Пловдив » България » Радев: Незабавна оставка на правителството, НС да не влиза в ролята на обслужващ персонал на премиера
България Важно Политика

Радев: Незабавна оставка на правителството, НС да не влиза в ролята на обслужващ персонал на премиера

Румен Радев в парламента
Румен Радев в парламента

Незабавна и безословна оставка на правителството. Нямаме друг път. Това заяви от трибуната на парламента президентът Румен Радев. Депутатите от ГЕРБ и Обединени патриоти напуснаха пленарната зала преди началото на изказването на държавния глава от трибуната. Народните представители от БСП посрещнаха действието на колегите си с викове „Оставка”.

Депутатите от ГЕРБ и ОП излязоха от залата
Депутатите от ГЕРБ и ОП излязоха от залата

„Не съм във възторг, че съм в Народното събрание в тази обстановка, но както мен, така и вас, българските граждани са ни избрали, за да ги представляваме. Бягството няма да ви спаси от позора. Истинският парламент е отвън“, коментира действието им Радев.

„Искам да ви поздравя с новата зала и пожелавам в нея да е взимат мъдри решения. Обръщам се към вас, народните представители, защото в дълбоката морална и институционална криза, в растящата дистанция между граждани и управляващи именно Народното събрание е институцията, която следва да прояви отговорност в решенията си за гражданския мир и бъдещето на България“, каза държавният глава.

„Преди година речта ми беше пренебрегната, а управляващите разчитаха на апатията на гражданите. Днес улиците са пълни с възмутени хора, които ги е грижа за бъдещето на България“, добави Радев.

„Има и нещо по-разочароващо от загубата на доверие – това е загубата на достойнство. Парламентът се превърна в изразител на волята на министър-председателя. Никой в тази зала дори не зададе въпрос след доклада на главния прокурор“, каза Радев.

„Очаквам от българския парламент вече да не влиза в ролята на обслужващ персонал на премиера, да не скверни парламентаризма с неграмотно упражнение за нова конституция. Това само удължава агонията и подклажда гнева на хората. Не липсата на нова конституция и ВНС изкараха хората на улицата, а липсата на морал и ширещата се корупция“, каза Румен Радев.

По думите му оставките на правителството и главния прокурор са неизбежни. „Хората излязоха от хипнозата и искат да имат нормално управление. Когато тези оставки станат факт, аз призовавам да предотвратите всякакви опити на статуквото да измами очакванията на гражданите и да се бетонира зад експертен кабинет, който ще бъде марионетка на сегашната власт“, каза той.

„Оставката е единственият начин това Народно събрание да излезе с достойнство от тази ситуация. Ако не искате да чуете мен, то чуйте вашите избиратели, които в момента са отвън. Не гласувайте никакво друго правителство в това Народно събрание. Не е редно да гласувате и промени в закона. Ако претендираме, че сме демократична държава не може да решаваме политически въпроси с полицейски методи и да рискуваме да има ескалация на напрежението. Когато доверието е отрицателно загубено, е ясно какво трябва да стане“, каза Радев.

„В този исторически момент следва парламентът да е на висотата на обществените очаквания и да прекрати въвличането на страната в хаос и безредици. Като изразители на волята на народа ви призовавам да последвате волята и исканията на българите за незабавна оставка на правителството”, заяви президентът. „Нямаме друг път за излизане от блокажа на страната от акта на оставка”, завърши той.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...