Quantcast
Новини Пловдив » България » Политика » Цветанов пред Plovdiv-Press: ГЕРБ се превърна в най-мразената партия
Важно Интервю Мнения Политика

Цветанов пред Plovdiv-Press: ГЕРБ се превърна в най-мразената партия

Цветан Цветанов
Цветан Цветанов
  • България вече е в международна изолация
  • ДПС зададе тон какво ще се случва оттук насетне
  • По-важно за мен е в „Републиканци за България“ да се включат знаещи и можещи, а не известни
  • През октомври партията ще има до 95 % покритие от структури в страната

Бившият втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов направи днес първата сбирка на симпатизанти в Пловдив, за да попълни структурите на партията си „Републиканци за България“. Сред дошлите трийсетина души на срещата не се забелязаха популярни лица от местните политици и общественици, но пък Цветанов заяви пред репортер на ПловдивПрес, че за него е важно да са доказали се и изградени професионалисти, а не известни.

Цветанов, който е и основател на Евроатлантическия център за сигурност, коментира актуалната политическа обстановка в страната, но пък говори много обрано за лицата от Пловдив в новата си партия. Само очерта какъв трябва според него да е техният профил.

 

Интервю на Спас КУЗОВ, ПловдивПрес


– Г-н Цветанов, какво учредявате тук? Или това е просто сбирка на симпатизанти?

– Това е поредната среща, която правим в Пловдив и в областта. Това са хора, изразили своето желание да се включат в „Републиканци за България“, и за мен е важно да чуем различни гледни точки и да споделя пред тях визията за този бъдещ политически проект. И най-важното е да се подготвим за бъдещите парламентарни избори – предсрочни или редовни.

– Известни лица има ли сред вашите съмишленици в Пловдив?

– Всяка партия трябва да изгради своята структура с хора знаещи и можещи, а не толкова дали са известни, или не. За мен по-важно е човек да е изграден професионално, да има добър личен живот. Тогава може да е част от политическия проект.

И най-важното е да изповядваме евроатлантическите ценности. Защото много малко са тези, които днес с делата си показват, че са евроатлантици.

Ако ми позволите само да направя една скоба. Радвам се, че днес правителството взе решение за отпускането на 20 млн. евро към фонда за Триморието. Това е инициатива на 12 държави от Прибалтика, Адриатика и Черно море, която правителството досега неглижираше. Ние от Евроатлантическия център за сигурност обаче още през февруари алармирахме, че тази инициатива е важна. На кръглата маса тогава присъстваха представители от Естония, които ще председателстват Триморието. Ние тогава казахме, че България трябва да засили влиянието си и финансовото си участие в този фонд, защото това ще ни даде възможност за влияние и участие в кохезионната политика. Тогава правителството на Борисов имаше много негативна реакция, но днес вече виждаме промяна в отношението. Правителството се съгласи с нашата позиция, така че и ние да гарантираме сигурността на тези 12 държави от Триморието.

– Говорите за сигурност, а как ще коментирате това, което се случва пред парламента в София? България въобще не изглежда добре на фона на протестите.

– България вече е в международна изолация. Репутационната щета от управлението в последните 6-8 месеца, ще бъде с много тежки последствия. Много трудно се гради доверие, много лесно се разгражда доверие. В момента сме във фазата на разградено доверие и тежка институционална криза, едно междуличностно противоборство между президентството и изпълнителната власт. Това ще рефлектира върху избирателите и върху развитието на страната, а оттам и върху регионите и местната власт.

– Вие предлагате ли някакъв изход от тази криза?

– На протеста днес видяхме много спонтанна реакция на хора, които бяха дошли да изразят своята позиция по един демократичен начин. Но имаше и провокатори, които се стремяха да се премине към агресивност. Това е целта на тези, които искат да се запази статуквото, но не е целта на демократично мислещите български граждани, които искат промяна на статуквото.

Убеден съм, че това, което правят правителството и парламентът, само ще задълбочава кризата и ще ни отклонява от пътя на страната към силна и обединена Европа. България да се възползва от европейската солидарност по един прозрачен и коректен начин. Виждаме, че в момента това няма как да се случи със сегашната липса на доверие към държавата.

– Като бивш вътрешен министър как оценявате действията на полицията пред парламента днес?

–  Трябваше да има много бързо извеждане на провокаторите и веднага да се направят задълбочени анализи как и откъде тези провокатори са вкарани в този протест.

За мен обаче е изключително важно да се уважава системата на МВР, защото служителите изпълняват служебния си дълг, за да неутрализират сблъсъци с тежки последици и физически травми. И в същото време да пазят да не бъде увредено общественото имущество. Искам да призова: Нека да бъдем толерантни към служителите на реда, а от своя страна МВР да бъде толерантно към протестиращите. Защото аз съм убеден, че представителите на системата за сигурност в голямата си част подкрепят протестиращите.

– Да се върнем на Пловдив. Голама част от активистите в местната структура на ГЕРБ минаваха за „хора на Цветанов“. Сега край вас не виждам нито едно от известните лица. Примерно бившия кмет и настоящ шеф на партията Иван Тотев, депутатът Атанас Ташков?

– Това са погрешни изводи, които някои правеха – тези и тези са „хора на Цветанов“. Ако някой е следил внимателно моята организационна дейност през годините, то аз познавам поименно много хора в структурите. Това, че съм ги познавал, не означава, че са мои хора. Воден съм бил единствено от обществения интерес и това, което трябва да правим като политики, а не дали са мои, или не са. Мога да кажа само, че „Републиканци за България“ ще бъде партия от достойни хора с евроатлантически ценности. И всички можещи и знаещи, включително и от ГЕРБ, които припознаят нашите идеи и цели, всички демократично мислещи хора, могат да вземат своето решение да ни подкрепят.

Защото тук не говорим за предателство спрямо ГЕРБ, а за предателството, което направи ГЕРБ спрямо идеите, които отстоявахме

Като проследим внимателно първите години и началните идеи и това, което е сега, виждаме, че за последните месеци от една уважавана в обществото партия, се превърна в най-мразената партия. Това се дължи на хората, които днес се идентефицират с ГЕРБ и са част от това управление. Но по никакъв начин не трябва да слагаме всички от ГЕРБ под един знаменател. Има много достойни, честни и почтени членове и симпатизанти на тази партия и всеки е в правото си да направи своя цивилизован избор.

– Бихте ли назовали някои от имената в Пловдив, на които ще разчитате?

– В момента не е необходимо да говорим за имена и личности, а за хора, които имат идеи и сами са поискали да се осъществи тази среща. Когато има решение за съответното ядро, което ще представлява партията, тогава ще е по-правилно да говорим. Защото не е редно да влизаме в определена фиксация и да кажем – ето, този е човекът на Цветанов. Хората са тези, които ще определят кой ще е част от ръководството на една бъдеща партия, както и на едно бъдещо управление.

В момента за мен е важно, че имаме около 65% хоризонтално покритие в страната с изградени структури.

До края на септември ще имаме покритие от порядъка на 85-95 на сто в страната

От 1 октомври ще има много повече новини, свързани с политическия проект „Републиканци за България“. Тогава ще можем да назовем поименно ръководителите по места и лицата, които ще представляват партията. Искам да бъда коректен към тях, защото все още водим разговори.

– Политиците не обичат да правят точни прогнози, но след днешните събития, кога според вас ще бъдат следващите парламентарни избори – редовни или предсрочни?

– Днес се случиха много интересни неща. Първо, протестът затвърди разделението в обществото. Но важните неща се случиха в пленарната зала на парламента. Видяхме позицията на президента, която е разбираема и последователна през последните няколко седмици. Но за мен най-тревожното е, че когато президентът направи своето обръщение, повече от половината депутати отсъстваха. Най-силно впечатление обаче направи позицията на Движението за права и свободи. Те дадоха анонс на това, което предстои да се случва. Поискаха оставката на и Борисов, и на Радев. Призоваха за съставяне на експертен кабинет, които да довърши мандата във формата на действащото народно събрание.

Тази позиция показва, че статуквото не вижда и не възприема провеждането на предсрочни парламентарни избори, а това ще задълбочи още повече кризата. Убеден съм, че ни чака много тежка есен и много тежка зима. Затова за мен по-важно е преди всичко да се мисли за бюджетните разходи, които се правят. Много от тях са необосновани. И до ден днешен няма защитна теза за разходите, които направи „Булгартрансгаз“ за „Турски поток“. Защото е ясно, че инвестицията, която прави българското държавно предприятие, е невъзръщаема, каквато и транзитна такса да се сложи на тръбата. За да набави парите, „Булгартрансгаз“ взима заеми. Този проект дава възможност да се увеличи руското влияние у нас, което това противоречи на заявките на сегашното правителство, че е евроатлантическо.

Най-сериозните руски проекти бяха защитени точно от това правителство. Защото за всички е ясно, че Турски поток е „Мини Южен поток“, който беше спрян при управлението на Орешарски. И другият голям проект е рестартът на АЕЦ „Белене“ – проект, който беше спрян при първото правителство на Борисов, точно заради риска от засилване на руското влияние. /ПловдивПрес

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...