Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Караянчева в Пловдив: Това, което видяхме снощи, е недопустимо! Работата на парламента ще продължи
Важно Градът Политика

Караянчева в Пловдив: Това, което видяхме снощи, е недопустимо! Работата на парламента ще продължи

Здравко Димитров, Александър Държиков и Явор Матеев посрещнаха Цвета Караянчева
Здравко Димитров, Александър Държиков и Явор Матеев посрещнаха Цвета Караянчева

Галина ГЕОРГИЕВА

Това, което видяхме снощи, е грозно и недопустимо. Опорочи се един мирен процес. Ние винаги сме казвали, че хората имат право да протестират, защото България е демократична държава и те трябва да бъдат чути“. Това заяви в Пловдив председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя присъства на награждаването на победителките от Осмомартенския турнир по стрелба с пистолет, отложен през март заради епидемичната обстановка. Церемонията бе тази вечер в Гранд хотел Пловдив.

Караянчева беше посрещната от генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции, кмета Здравко Димитров и председателя на Общинския съвет Александър Държиков.

„ Това, което видяхме снощи, побоят над полицаи и обидите, които се отправяха към тях, това не бива да се допуска повече. Политиците, за съжаление, понякога също помагат в тази посока. Визирам президента, които дойде пред протестиращите, порица народните представители, както винаги го е правил досега, и всъщност той е човекът, който подстрекава този метеж с високо вдигната ръка в юмрук. Той подкрепя хората, които оставят ковчези и бесилки, това ли е демокрацията“, попита Цвета Караянчева.

„Не бива да оставяме такива хора да ни управляват. Мисля, че това е притеснително“, каза още председателят на Народното събрание.

„Работата на парламента ще продължи, защото имаме да свършим много неща, за да може да се приеме законодателството във връзка със ситуацията с коронавируса. Протестите няма да ни спрат, народните представители са на линия и са готови да продължат да работят“, добави тя.

Цвета Караянчева повтори и в Пловдив, че не е съгласна с предложението на ГЕРБ изборният ден да бъде удължен до 48 часа предвид извънредната епидемична обстановка. „Не е редно в два дни да се правят избори, защото това води до съмнения в изборните резултати. За мен е важно българските граждани да упражнят своите избирателни права както с хартиена бюлетина, така и с машина“, коментира тя.

На въпрос на ПловдивПрес какъв е изходът от кризата и дали приема призива на държавния глава за незабавна оставка, Цвета Караянчева заяви: „Президентът искаше Народното събрание да се саморазпусне. Съветвам президента да си прочете Конституцията, защото да живееш в „Бояна“ и да ходиш на работа на „Дондуков“, това не те прави президент. Г-н президент, прочетете Конституцията, където ясно е са разписани какви са стъпките. Нека, който иска да управлява, да мине през избори, за да заяви каква е неговата предизборна програма и хората да изберат спокойно. Не може да влезеш в парламента и властта през задния вход“.

Тя не пожела да коментира думите на държавния глава, че ексцесиите на снощния протест са провокирани от властта.

„Начинът , по който говори президентът, показва, че не уважава никого. Той е решил, че трябва да вземе курс на въоръжена борба. Той е човекът, който наистина направи тази ескалация в момента, в който вдигна юмрук и излезе сред протестиращите да призовава на това, което видяхме в последните няколко дни. Има много мирни протестиращи, хора, които имат искания и ние отговорихме на тези искания с проекта за Конституция и свикване на ВНС. Дебатът трябва да се води от политиците в парламента и да се чува мнението на хората по улиците, на тези, които имат какво да кажат, а не тези, които излизат с камъни, бесилки, павета и ковчези“, коментира Караянчева.

Караянчева връчи наградите на победителките
Караянчева връчи наградата на победителките

Цвета Караянчева връчи наградата на победителките в отборната надпревара на традиционния турнир по стрелба „Осми март“ за жени, служители на Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната и службите за сигурност.

Цвета Караянчева поздрави всички участнички във вече традиционното състезание и им пожела все така уверено и с много професионализъм да отстояват равнопоставеността на жените в отбраната и различните структури на системата за сигурност. Храбри български момичета, ние се гордеем с Вас, заяви председателят на Народното събрание. Бъдете здрави, упорити и отстоявайте своя избор – житейски и професионален, обърна се председателят на парламента към участничките в надпреварата.

Караянчева изрази задоволство, че въпреки епидемичната обстановка в страната, традиционният турнир за жени е успял да се проведе и благодари за това на организаторите му. Надпреварата трябваше да се проведе на 5 март 2020 г., но беше отложена заради разпространението на коронавируса.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...