Quantcast
Новини Пловдив » България » На предстоящите избори: Хартиена бюлетина и машини, гласуваме до 48 часа в епидемична обстановка
България Важно Политика

На предстоящите избори: Хартиена бюлетина и машини, гласуваме до 48 часа в епидемична обстановка

Ще може да се гласува машинно и с бюлетина
Ще може да се гласува машинно и с бюлетина

Машинно гласуване във всички секции в страната с над 300 избиратели, като се дава възможност на всеки  да гласува с хартиена бюлетина или машинно. Това записаха депутатите, като приеха на първо четете промените в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ. С машини се предвижда да се гласува на всички видове избори, освен тези за местна власт.

Отговорността за организираното на машинно гласуване пък се прехвърля изцяло към ЦИК.

Поправките предвиждат и промяна на системата за избор на Велико народно събрание – 200 депутати да се избират пропорционално, а останалите 200 мажоритарно.

Предлага се и възможност изборният ден да бъде удължен до 48 часа, предвид извънредната епидемична обстановка.

По време на дебата най-оспорваният текст се оказа предложението да има и гласуване с хартиени бюлетини.

Шефката на НС Цвета Караянчева отговори на критиките, че е редно да се гарантира, че всеки ще упражни правото си на вот.„По-възрастните хора имат притеснения, когато работят с машини и дисплей, кой ще им помогне, когато се чудят къде да натиснат, къде е тайната на вота, а докато те се чудят, пред секцията чакат млади хора, който нямат проблеми с техника, но ще почакат 20 минути и ще си тръгнат. Нали искаме висока избирателна активност“, мотивира се тя. Като друг пример за необходимостта от бюлетини тя посочи, че машините се чупят и при такъв случай ще се блокира процесът на гласуване.

Караянчева обаче призна, че не одобрява предложението на съпартийците си гласуването да продължи 48 часа и ще настоява този текст да отпадне при окончателното приемане на промените в Изборния кодекс.

От ДПС силно разкритикуваха предложенията на ГЕРБ. „Това е некомпетентен проект. За 10 години пребиваване във властта трябваше да сте научили скъпата цена на лъжите в политиката. Кого лъжете? Няма как да твърдите, че искате машинно гласуване, като го възлагате на ЦИК, без да има административен и финансов капацитет“, обърна се Йордан Цонев към мнозинството. Според него се залагат много капани за оспорване на изборните резултати.

Депутатите разгледаха и проекта за промени на ДПС, отново в изборния закон. За пореден път от движението предлагаха да се премахне уседналостта, забраната за агитация на чужд език, задължителното гласуване да отпадне, както и възможността за гласуване с “не подкрепям никого”, да има повече секции за гласуване в страните извън ЕС и т.н. Текстовете обаче бяха отхвърлени с 23 гласа “за”, 130 “против” и 19 “въздържали се”.

По време на дебатите патриотите обявиха, че ДПС правят промените единствено за своя изгода. БСП пък се ядосаха и обявиха, че малкия партньор в управлението нарочно отвлича вниманието към законопроекта на ДПС, а не обръща внимание, че в този на ГЕРБ има лоши текстове и е най-вероятно да мине. Съзнателно бягате от обсъждането на законопроекта, който има шанс да мине – този на ГЕРБ, обърна се към патриотите червеният Крум Зарков.

И докато говорите за Турция, у нас има над 600 хил. невалидни бюлетини. Кажете – българската администрация има ли възможността да осигури честни избори? Отговорете – за или против сте за машинното гласуване, законопроекта на ГЕРБ, за връщането на хартията. Недейте да лицемерничите, продължи Зарков.

Много правилен въпрос ми задавате – кой може да гарантира изборите, отговорът е – тези, които идват. Вие идвате ли? Можете ли да гарантирате честни избори?, запита Михов на свой ред.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...