Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Близо година Пловдив буксува: Ще обсъдим, ще направим анализ, ще решим
Анализи Важно Мнения

Близо година Пловдив буксува: Ще обсъдим, ще направим анализ, ще решим

Здравко Димитров
Здравко Димитров

Здравко Димитров  стана кмет със слогана „Работа, работа, работа“, а се придържа към мотото си от 2015-а – „Да решаваме заедно“

Ваня ДРАГАНОВА


„Срещата е първа по рода си, оттук тепърва ще има работна група, ще има анализи и тогава ще има решение.“ Думите са на кмета Здравко Димитров след вчерашната среща с общинските съветници за неуредиците в градския транспорт, но биха могли да се отнасят и за всеки друг градски проблем. От изборите минаха 10 месеца, но управлението на Зико си остава в бъдеще време – в духа „ще помислим и ще решим заедно“. Вариант на последното беше слоган на неговата кампания през 2015 г.

Любима фраза в неговия речник е „обществено обсъждане“. Което не е лошо, хубаво е да се чуе гражданското общество, а и добре се вписва в „Да решаваме заедно“, ама често на такива дискусии ходят не случайни граждани, а представители на различни лобита и битката не е точно за светли идеали. Типичен пример са обсъжданията на проекти като бъдещето на Небеттепе или на дупката с разкопките на Понеделник пазара. В такива случаи се стига до пламенна на моменти говорилня, след която обичайно не изкристализира устройващо всички решение. По простата причина, че неща, които да се харесват на всички, няма.

Но да се върнем към щекотливия въпрос с градския транспорт и евентуалното поскъпване на билетите и картите. Няма власт, която с охота да вземе такова решение, но когато кметът казва: „Общинските съветници да решат“, и не им предлага конкретни параметри, върху които да разсъждават, изглежда като прехвърляне на отговорност. А докато се излъчва работна група  и се правят анализи, проблемите не намаляват, напротив, увеличават се. Превозвачите искат още пари, пътниците мърморят, че  се пропускат курсове, че се прескачат спирки, че кондукторите са груби…

В бъдеще време продължават да висят и добри идеи от предизборната кампания като сливането на общински предприятия със сходен предмет на дейност, за да се намали административният апарат. В тази посока дори беше подготвен проект за обединяването на „Чистота“, „Градини и паркове“ и „Дезинфекциозна станция“ в мегапредприятие, но и той потъна в „Ще направим анализ, ще решим“ – заради съпротивата на хора с интерес към ръководните постове и стоящите зад тях партии.

Анализите са хубаво нещо и не е хубаво да се взимат решения без подготовка, но аналитичната дейност все пак трябва да бъде ограничена в някакъв конкретен времеви диапазон.  Дори и когато е ясно, че всъщност анализ се нарича лавирането между различни лобита.  Защото от местната и централната изпълнителна власт хората очакват решения и често се налага те да се взимат бързо. И тук идва едно противоречие между слогана на Здравко Димитров от кандидаткметската му кампания от 2015-а – „Да решаваме заедно“, и мотото от 2019-а – „Работа, работа, работа“. Зико стана кмет с втория и е разумно той да надделява над първия.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...