Quantcast
Новини Пловдив » България » Д-р Пенков: COVID-19 нанася сериозни поражения върху белия дроб, у нас мерките не се спазват
COVID-19 България Важно

Д-р Пенков: COVID-19 нанася сериозни поражения върху белия дроб, у нас мерките не се спазват

Д-р Марин Пенков
Д-р Марин Пенков

Коронавирусът категорично най-лесно се предава в семейството. Някои пациенти имат сериозни поражения по белите дробове, други – значително по-малки. Все пак не можем да кажем какво точно ще се случи с тези хора след 6 месеца или година. Това заяви за Нова тeлевизия д-р Марин Пенков, началник Образна диагностика в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

„Конкретно върху белия дроб виждаме различна степен на фиброза. Белодробната тъкан, с която човек диша, става нефункционална. Не сме наясно доколко тя ще се възстанови във времето. Ще остане ли така доживот? SARS и МERS водеха до поразяване на белите дробове до гроб“, каза още той.

По думите на медика мерките в страната не се спазват.“Според мен в България нямаме никакви мерки и това зависи от хората, които живеят тук, понеже не ги спазват и не вярват. Ако човек се разходи в града в петък или събота вечер, ще види, че баровете и градинките са пълни, не се спазва дистанция, не се носят маски. За тази половин година ясно се разбраха елементарните действия – маски, социална дистанция, миене на ръце. Те могат да потушат пандемията“, заяви д-р Пенков.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...