Quantcast
Новини Пловдив » Регион » Папата обяви отец Станев от Раковски за помощен епископ на Софийско-Пловдивската епархия
България Раковски Регион

Папата обяви отец Станев от Раковски за помощен епископ на Софийско-Пловдивската епархия

Отец Румен Станев
Отец Румен Станев

Папа Франциск обяви за помощен епископ на Софийско-Пловдивската епархия преподобния отец Румен Станев. Досега той бе енорийски свещеник в църквата  „Свети Архангел Михаил“ в Раковски. Той става титулярен епископ на Симидика.

Новият епископ ще се грижи за католиците от латински обред в София, както българи, така и чужденци, съобщиха от пресслужбата на Католическата църква в България.

За да изпълнява това служение, Монсеньор  Станев ще живее в София.

Заедно с Н.Впр. Монс. Христо Пройков, епархиен епископ на епархията „Свети Йоан XXIII“ в София, за католиците от византийско-славянски обред в България, заедно ще поддържа отношения с Българската православна църква и останалите вероизповедания в страната. Ще представлява Католическата църква и пред българските граждански власти. Апостолическата нунциатура и Епископската конференция на Католическата църква в България приветстват сърдечно новия епископ и му пожелават всичко най-хубаво и успех при изпълнението на неговото служение за Католическата църква в България.

Монсеньор Румен Станев е роден в село Калояново, Пловдивска област, на 19 август 1973 година. Завършва Папския Урбаниански университет в Рим. Ръкоположен е за свещеник на 11 септември 1999 година в катедралата „Свети Лудвик“ в Пловдив. След ръкоположението си до 2005 година е енорийски викарий в енория „Пресвето сърце Исусово“ в кв. „Генерал Николаево“, град Раковски, а от 2005 г. е енорийски свещеник на енория „Свети Архангел Михаил“, квартал „Секирово“.

Отец Станев е един от радетелите за епархийната Каритас Витания, и е неин председател. Освен български, говори италиански и английски език.

Отец Румен Станев пред Plovdiv-Press: Ще предаваме онлайн литургията на Великден в Раковски

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...