Quantcast
Новини Пловдив » България » Пуснаха 14 от задържаните на протеста на 2 септември, Дамбовеца – с подписка
България Съд и Прокуратура

Пуснаха 14 от задържаните на протеста на 2 септември, Дамбовеца – с подписка

Близки на задържаните организираха протест пред съда
Близки на задържаните организираха протест пред съда

Освободиха 14 от задържаните след сблъсъците в центъра на София. Над 20 от арестуваните се изправиха пред Темида.

В ареста остава само един от задържаните. Причината – това е негова повторна хулиганска проява. Други девет души са пуснати под парична гаранция, трима са с мярка „подписка”, а двама – без мярка за неотклонение. За седем от задържаните прокуратурата поиска постоянен арест.

Съдът започна да гледа мярката на задържаните след протеста в сряда още днес сутринта. Пред Софийския районен съд се събраха техни поддръжници.

„Аз съм тук в качеството си на гражданин, за да изкажа своята подкрепа като всички други, тъй като това, което се случи с тях, се е случвало с мен, а може и с вас. Това е недопустимо”, каза един от тях.

За седем от задържаните прокуратурата поиска задържане под стража. Сред тях и Пламен Стоянов – Дамбовеца. След безредиците пред Народното събрание той се сдоби с две обвинения – за нанасяне на лека телесна повреда над полицай и за хулиганство с особена дързост и цинизъм. Съдът реши да му наложи мярка „подписка”.

„По второто, по-тежко обвинение, съдът счете, че няма основание да счита, че е извършено от Пламен Стоянов, но прие, че за първото има достатъчно доказателства. Самия съдия каза, че при такива изводи всяка друга мярка би изглеждала несъразмерна”, заяви адвокатът Людмил Рангелов.

От ареста без мярка за неотклонение излиза и бившият служител на ДАНС – Росен Миленов. Съдът счете, че няма достатъчно данни за извършени хулигански действия и упражнено насилие над униформени. Качването върху автомобила на МВР пък станало, докато той не е бил охраняван.

Бившият футболист на ЦСКА Александър Бранеков, който беше заснет от охранителните камери да хвърля паве срещу полицейския кордон също беше освободен без мярка за неотклонение.

Решението на съда не е окончателно. Прокуратурата може да протестира.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...