Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Първан Симеонов пред Plovdiv-Press: Борисов опитва да остане на власт, Радев го притиска в ъгъла
Важно Интервю Мнения

Първан Симеонов пред Plovdiv-Press: Борисов опитва да остане на власт, Радев го притиска в ъгъла

Първан Симеонов
Първан Симеонов
 • Най-големият проблем е, че има институционален блокаж
 • Борисов играе игра на изтощаване с протестиращите и рискува много сериозно дискредитиране
 • Радев е натикал Борисов в ъгъла, не му се дава достоен изход
 • Играта на ГЕРБ – не само Борисов на прицел, ами и Радев
 • Посланието на ДПС за експертен кабинет е по-скоро плакатно, но преди няколко месеца беше сериозно
 • Ходът с ВНС и нова конституция беше хитър, но премиерът сам го провали и ГЕРБ внесе запъртък
 • Всяко отваряне на конституционния дебат в България е поле за брутален безсмислен популизъм
 • От сутрин до вечер някои хора броят депутатите на килограм, как парламентът да има авторитет

Първан СИМЕОНОВ е завършил Езикова гимназия „Ромен Ролан“, журналистика и политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Изследовател в областта на политическите партии, докторант по политология в СУ „Св. Климент Охридски“. Изпълнителен директор е на „Галъп интернешънъл“. Част от мрежата на Института по социология „Иван Хаджийски“ и на клуба „Конрад Аденауер“. Участник в научни изследвания в различни области.

Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА


–  Г-н Симеонов, политическият сезон стартира на 2 септември. Как разчитате посланията на партиите от парламентарната трибуна?

-Както очаквахме, Борисов се опитва да остане на власт, а всички останали – да го събарят. ДПС официализира отношението си към президента Радев. Движението за права и свободи от известно време скърца със зъби, но вече директно обяви позицията си, не иска и служебен кабинет на  Румен Радев. Другата новост е, че ВМРО успя да издейства евентуален референдум по част от предложенията си, които не са залегнали в проекта за нова конституция. Третата новост е, че имаше по-голям протест, който се готвеше отдавна.

– Изненада ли беше позицията на ДПС за оставка на президента и идеята за експертен кабинет?

-Не. Има моменти, в които от ДПС наистина мислят, че е добре за държавата експертен кабинет. Освен това, от два-три месеца насам те натискат Борисов за такъв антикризисен кабинет с идеята, че и за премиера ще е добре, защото идва тежка зима и така няма да е на топа на устата. Такъв кабинет ще е добре и за ДПС, защото няма да има толкова ясна политическа отговорност и тогава бизнесът върви по-добре. Борисов обаче не иска да допуска повече ДПС във властта. Той търпи негативи и е притиснат доста сериозно, затова не беше навит да прави такъв кабинет. Сега вече ДПС открито го предлагат, което в политиката означава обратното. Посланието на ДПС за експертен кабинет е по-скоро плакатно, но преди няколко месеца беше сериозно.

– Действията на ГЕРБ как коментирате? Те напуснаха залата, когато президентът излезе на трибуната в парламента да говори

-Беше ясно, че ще направят някаква демонстрация. ГЕРБ се опитва да играе така, все едно не само Борисов е на прицел, ами и Радев. В следващите месеци това ще правят.

– Противопоставянето между Радев и ГЕРБ продължава, взаимно се обвиняват за сблъсъците пред парламента. Каква е ролята на държавния глава в тази кризисна ситуация?

-Отдавна сме коментирали, че ролята на Радев е да върви само напред. Буквално е натикал Борисов в ъгъла, което е част от проблема на ситуацията. На Борисов не му се дава достоен изход, за да излезе т.е. премиерът е толкова натикан в ъгъла, че дори не може да бъде изгонен, няма откъде да излезе. По този начин министър-председателят се ожесточава. А Румен Радев много отдавна стана изразител на всички опозиционни настроения в страната и в момента е най-легитимният представител на общественото мнение. Имаше един момент, в който беше заплашен от изолация, но, в контекста на тези протести, Радев печели. В последните години той винаги е имал най-голямо доверие и продължава да е една от фигурите с положителен рейтинг в страната.

– Ще създаде ли партия Румен Радев или ще се цели във втори мандат?

-Още няма ситуация, в която Радев да тръгне в тази посока, защото това е малко рисков ход. Още не е ясно как ще се развие настоящата ситуация, той иска първо да види оставките, а има и нещо друго – как БСП би приела това.

– Партия на Радев ли?

-Има много различни начини да се лидира един политически процес. В страната има три типа хора, които са недоволни – сини, червени, и такива, които ненавиждат целия политически елит. На всички тях Радев успява да им говори, харесват го, уважават го и е напълно възможно в някакъв момент той да продължи да се явява естествен лидер на някаква продължаваща синхронизация на тези течения. Например една евентуална следваща управленска формула с нови избори, но във всички случаи не е задължително това да мине през партия на Радев.

– Какви са възможните сценарии за изход от кризата? Президентът иска незабавна оставка, ГЕРБ са категорични, че няма да напуснат властта.

-Случва се това, че две агитки започват да слушат само себе си. Едната агитка казва: „Това не може да се търпи, няма как да не паднат утре.“ По всичко личи, че тази агитка бърка, защото управляващите изтърпяха два месеца така, ще изтърпят още два и изборите ще дойдат. Другата агитка- твърдото ядро на ГЕРБ казва: “ Как така, това е несправедливо, какво лошо сме направили, че да подаваме оставка?“ Едните твърдят: „Бойко смаза протеста с бой“ / ясно е, че Борисов е един от най-малко биещите, да си спомним колко бой са яли протестиращите при Станишев и Орешарски/. Другите говорят точно обратното: „Вие сте платени, Божков стои зад вас, Радев с юмрука.“ Това ще стане – всеки ще вярва на себе си. Може да няма изход. Може да има два паралелни политически процеса. Едните ще втвърдяват ядрото и ще чакат да направят силен финален спринт преди изборите – да довършат газопровод, да раздадат пари. А другите – всеки ден ще си казват, че оставката идва утре. Идеята на ГЕРБ ще бъде игра на изтощаване. Борисов я играе тази игра и рискува едно много сериозно дискредитиране, което ще го направи абсолютно невъзможен като участник в следващо управление.

– Защо Борисов мълчи след сблъсъците пред парламента?

-Мъчи се да се прави, че не вижда. Ситуацията е такава, но ако наистина полицията набие някой, Борисов ще си отиде, просто няма да му издържат нервите. В един момент може да му писне и да хвърли кърпата.

– Очаквате ли протестът да се радикализира, да продължи да ескалира напрежението?

-Може, но логиката казва, че не е добре за протеста да се радикализира. Вече не сме 90-те, има донякъде по-добра икономическа ситуация в страната, освен това управляващите раздават и доста пари. Отделно от това, предполагаемата тежка икономическа зима може да настрои хората по-скоро предпазливо, а не радикално. На това разчита и Борисов. И може да се окаже, че радикален протест е по-скоро неразбран от обществото. След радикализацията на 2 септември, самите протестиращи започнаха да казват:“ Давайте по-спокойно.“ За това призова и президентът. Но в същото време, ако протестът остане безсилен, ще намалее, времето ще става по-студено, а на хората няма да им се излиза на палатки. Нека да си припомним 2013 година – протестът вървеше лятото, август замря, радикализира се в началото на септември, след това съвсем замря. И какво се измисли тогава! Окупация на университета. Струва ми се, че протестът ще се опита да е не толкова радикален, а да бъде креативен, т. е. ще мисли някакви форми да поддържа огъня.

– Според вас Борисов няма да подаде оставка?

– Не знам. Политическата логика казва, че Борисов ще се опита да остане на власт, но при премиера много голяма част от нещата не се случват по логика. Ако нервите му не издържат, може да подаде оставка. Аз от самото начало говоря това – Борисов се опитва да удържа, чат–пат нервите му не издържат и той се разколебава. Но така на прибежки Борисов удържа два месеца.

– Андрей Райчев преди дни излезе с тезата, че е възможно премиерът и президентът да договорят компромисна фигура за преходен премиер. Какво мислите за такъв вариант?

-Не е невъзможно, но ми се струва, че е малко вероятно да стане. Доверието между двамата е нулево, отделно от това – не е много сигурно дали Радев има мандат от протеста, за да преговаря. Огромната част от протеста е в София, а там са сините хора. И пак казвам това е изключително постижение – червен президент да говори на сини хора, но не знам дали те ще приемат той да се договаря от тяхно име. Райчев говори така в опит да помогне на държавата. В момента най-големият проблем, че има институционален блокаж. В едно интервю Каракачанов казва, че е готов да си подаде оставката само и само премиер и президент да седнат на масата. И ще започнат да се чуват такива гласове – намерете нещо трето. В момента играта между Борисов и Радев е нито-нито. Единият печели, другият губи.

– В такъв случай какво ни очаква оттук нататък?

– Този протест до голяма степен е подранила предизборна кампания на няколко формации – главно на „Демократична България“, както  и на Мая Манолова – тя буквално прави партия на протеста. Слави Трифонов се оказа един от бенефициентите от всичко това. Така че те ще продължават, това е тяхната кампания. В същото време ГЕРБ ще продължава да втвърдява своите, ВМРО също си намери ниша за кампания с този референдум. И от конституция на ГЕРБ, тя се превърна в конституция на ВМРО. Конституцията на ГЕРБ беше като досегашната, но тук-таме я бяха развалили. Докато с предложението на ВМРО приема нова философия, тя е малко по-националистическа. Всеки си намери една кампанийна ниша и може така да живеем, но ако не стане някоя глупост и Борисов не каже: „Не, не издържам вече.“

– Каква е истинската цел на ГЕРБ с този ход за проект за нова конституция? Печелят време или наистина е дошло време за т.нар. рестарт на държавата, за който се обяви Борисов?

-Да сменят темата и да си върнат инициативата, както и да спечелят малко време. Но Борисов сам си го провали – беше много хитър ход в петък на 14 август, когато го обяви, а в понеделник от бързане и нерви излезе и каза, че го внася веднага. И ГЕРБ внесе някакъв запъртък. Така направи две грешки- първо, че е запъртък и второ – смени темата от „Аз отварям конституционния дебат, защото така иска протестът“,  темата стана „ГЕРБ предложи една конституция“ и всички започнаха да я четат и да се смеят.

– Необходими ли са в момента промени в Конституцията на България и кой трябва да ги направи?

– Тук като гражданин ще ви кажа – всяко отваряне на конституционния дебат в България е поле за брутален безсмислен популизъм. Няма никаква нужда да намаляваме броя на депутатите. Това е вреденен популизъм, който води само да намаляване на авторитета на институцията. Ние се чудим защо нашето Народно събрание има нисък авторитет – ами как да не е така, след като от сутрин до вечер някакви хора броят депутатите на килограм. България има стародавна парламентарна традиция с 240 депутати. Като има 120 депутати ще спестим жълти стотинки от депутатски кюфтета, мажоритарният избор е отделна тема. Отварянето на конституционния дебат е поле на всякакви експерименти. Като политолог ще ви кажа, че протестът това искаше. Част от идеята на Борисов беше да покаже, че част от тези срещу него са лицемери и не искат реална промяна. Е, демаскира ги, но самият той също се демаскира.

– Какви сигнали излъчва страната ни навън след сблъсъците на протеста и кризата, в която се намираме?

-Неприятни. И, между другото, малко не е справедливо. Отвън България изглежда незаслужено зле.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

 • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
 • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
 • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
 • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...