Quantcast
Новини Пловдив » България » Задържаха над 18 кг кокаин на ГКПП Малко Търново
България Важно Крими

Задържаха над 18 кг кокаин на ГКПП Малко Търново

Укритата в тайник дрога
Укритата в тайник дрога

Над 18 кг кокаин задържаха митнически служители на ГКПП Малко Търново. Случаят бе оповестен на съвместен брифинг с Окръжна прокуратура – Бургас.  В брифинга участваха Георги Чинев  – административен ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас,  Мануел Манев, който е наблюдаващ прокурор,  Васил Инджов – зам.- директор на ТД Южна морска, и Иван Пасков – началник на отдел „Митническо разузнаване и разследване Южна морска“.

Окръжна прокуратура – Бургас, е задържала по случая за срок до 72 часа 51-годишен мъж  и 40-годишна жена. Те са обвинени, че са придобили и държали в себе си над 18 килограма (18 221 грама) високорисково наркотично вещество – кокаин, и  за това, че са направили опит са пренесат  контрабандно през границата на страната същото наркотично вещество. Обвиняемите за задържани на ГКПП „Малко Търново“ от митнически служители, извършили проверка на автомобила, с който те са се придвижвали.

Прокурор Георги Чинев съобщи, че по цени на свободния пазар задържаното количество кокаин надхвърля сумата от 5 милиона лева. Той посочи, че подобно количество предполага много висока степен на обществена опасност на престъпната деятелност на обвиняемите. Думите му бяха допълнени и от прокурор Мануел Манев, който съобщи, че наркотикът е открит на 05.09.2020 г. (около 06.30 ч.) на граничният пункт в Малко Търново, където е проверен автомобилът, с който са се придвижвали 40-годишна жена от град Бургас и 51-годишен мъж, живеещ в морския град. Те вече са подведени към наказателна отговорност за  двете престъпления, които са извършени от тях в съучастие. По-тежкото от двете обвинения е за опит за контрабанда на високорисково наркотични вещества, което е наказуемо с „лишаване от свобода“  от 15 до 20 години и „глоба“ от 200 000 лева до 300 000 лева. Предстои в Окръжен съд – Бургас, да бъде внесено искане спрямо двамата обвиняеми да бъде взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. По досъдебното производство са извършени и претърсвания в недвижими имоти.  Иззети са вещи, имащи отношение към предмета на разследване, намерени и иззети са и сумите от 3000 швейцарски франка и около 10 000 евро. Прокурор Манев каза още, че към момента се провеждат множество действия по разследването, назначени са и редица експертизи.

Инджов посочи, че наркотичното вещество е било разпределено в 17 пакета. То е било разположено в тайник, обособен в багажното отделение на автомобила, като обвиняемите са искали да преминат от Република България в Република Турция. Превозното средство е било обект на щателна митническа проверка, извършена на база метода „анализ на риска“.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...