Левицата 14
Новини от Пловдив » Регион » Малките кметове: Никой не отчете, че на първа линия сме ние
Политика Регион

Малките кметове: Никой не отчете, че на първа линия сме ние

Част от т. нар. малки кметове
Част от т. нар. малки кметове

„Никой не отчете, че на истинската „първа линия” бяхме ние – кметовете на кметства и кметските наместници, когато дейността на повечето институции в държавата беше парализирана в борбата с коронавируса“, заявиха над 100 малки кметове в страната по време на втората открита среща край първомайското село Татарево, организирана от Националното сдружение на кметовете на кметства в Република България /НСККРБ/. Под символа на деня на Съединението местните управници обединиха исканията си в отворено писмо, изпратено до председателя на Народното събрание, президента, министър-председателя, омбудсмана, парламентарно представените партии, НСОРБ и др.

„В тежката епидемиологична обстановка, в която ни се налага да работим, ние сме плътно до хората и доста често разходите, които правим, за да бъдем полезни, излизат от собствения ни джоб. Рисковете за нашето здраве и нашия живот бяха големи, след медиците и полицаите сме“, коментираха малките кметове. За пореден път кметовете на кметства настояват за промяна в държавната политика за управление на малките населени места, като подчертаха, че исканията им са надпартийни и са свързани единствено с постигане на нормален стандарт на живот на хората, които представляват. „Смятаме, че е напълно законово и нормално всеки кмет и кметски наместник да разполага с определен бюджет или лимит, с които да осъществява основните си задължения и правомощия, разписани в ЗМСМА, иначе се обезмисля избирателното право и наличието на нашето представителство“, каза при откриването на срещата председателят на НСККРБ и кмет на Калофер Румен Стоянов. От името на колегите си той настоя селата с над 100 жители да могат да избират свой кмет. „Със сега действащия изберателен закон над 250 000 души са лишени от правото да могат да бъдат избирани или да избират своя кмет“ посочи Стоянов. По думите му е редно процент от наемите или продажбите на общински имоти да се връщат в кметствата, а не да остават на разположение на общината в противоречие със Закона за общинската собственост.

Учреденото преди 4 години сдружение се разраства и е с амбиция да продължи да бъде защитник на правата на кметовете на кметства и жителите на малките населени места. На срещата освен наболелите проблеми бяха обсъдени и добри примери като Поповица, където на година се асфалтират по 4 км улици, и Момчиловци, където в предходния мандат бяха инвестирани 1,5 млн. лв. в инфраструктура. Преди близо 3 г. ръководството на сдружението проведе среща с премиера Борисов, но договорките не бяха спазени.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...