Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Протестно шествие и тази вечер, съдът отмени забраната на кмета
Важно Градът Общество Политика

Протестно шествие и тази вечер, съдът отмени забраната на кмета

Любомир Чакъров
Любомир Чакъров

Ваня ДРАГАНОВА

Протестно шествие ще има и тази вечер в Пловдив, след като Административният съд в Пловдив отмени забраната на кмета за събитието, заявено под наслов  „Национален поход за Съединение“. Уведомлението е подадено от участника в протестите Любомир Чакъров, който твърди, че тази вечер викове „Оставка“ няма да има, а участниците ще носят 50-метрово българско знаме. На въпрос как ще усмири участниците, ако решат да скандират против властта, той обясни, че това е въпрос на възпитание и не би трябвало да има противопоставяне в Деня на Съединението.

Шествието ще тръгне от пл. „Централен“ по бул. „Цар Борис Трети Обединител“, след това ще мине през моста на панаира, оттам по бул. „България“ и ще приключи на бул. „Руски“. Крайният час, посочен в уведомлението, е 22. Ако няма отклонения от маршрута, протестиращите ще заобиколят паметника на Съединението, но това е малко вероятно.

През седмицата кметът Здравко Димитров забрани протеста, което по Закона за събранията, митингите и манифестациите може да стане с един от следните мотиви: че действията са насочени към „насилствено изменение на конституционно установения ред или срещу териториалната цялост на страната; застрашават обществения ред в съответното населено място; застрашават народното здраве при предварително обявена епидемична обстановка; нарушават правата и свободите на другите граждани“.

„В случая актът не е мотивиран и не е ясно коя точно хипотеза е имал предвид органът, за да издаде забрана за провеждане на мероприятието“, е записано в решението на съда, с което забраната е отменена.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...