Quantcast
Новини Пловдив » България » Румен Радев в Пловдив: Лъжите и репресиите не могат да спрат един събуден народ
България Важно Градът Мнения Политика

Румен Радев в Пловдив: Лъжите и репресиите не могат да спрат един събуден народ

Румен Радев
Румен Радев

От Съединението и цялата ни възрожденска история знаем, че лъжите, хитруването, репресииите и политиканските интриги не могат да спрат един събуден народ, поел през своето осъзнато бъдеще. Поклон пред дръзките и храбрите! Да живее свободна и единна България! Това заяви президентът Румен Радев в словото си на тържествената заря-проверка. Тържествената церемония послучай 135 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България и празника на Пловдив започна в 20,30 часа на паметника на Съединението.

„Доскоро заедно почитахме славното минало на нашите герои, победите на нашата страна от историята, но историята се движи напред. Днес будна България преоткрива силата на девиза „Съединението прави силата“. Единението около ценности, братството на почтените хора, които се борят за вечните залози на живота- свободата, справедливостта, равенството пред закона. За чистата и свята република на Апостола, в която управниците не се крият, а гледат гражданите очи в очи с чиста съвест и доверие, защото заедно ратуват за доброто на България, в която българите са братя и разбират, че толерантността, солидарността и непреходността са писали и продължават да пишат най-светлите страници в историята на България“, каза още държавният глава. Думите му бяха посрещнати с аплодисменти, а словото на кмета Здравко Димитров  – с освирквания и  скандирания „Оставка“.

“135 години ни делят от онзи септември, когато българският народ взе в свои ръце съдбата си и заличи границите, начертани от Берлинския конгрес. Половин България по волята на Великите сили бе оставена под властта на султана. Тъкмо Тракия, Средногорието и Родопите, които платиха с кръвта си цената на Априлското въстание, бяха откъснати от Родината, докато в Търново Свободна България се сдоби с Конституция.На българите от Източна Румелия бе натрапен органическият устав – една нефелна Конституция, която им отреждаше ролята на безгласни поданици. Дейците на Съединението поправиха тази историческа несправедливост. В онези дни Възродена България показа на света как цивилизовано, без насилие един просветен народ от вярата на нашите възрожденци се събира под общата стряха на своята историческа Родина и няма сила, която да го спре. Победата на българските капитани над чуждите генерали в последвалата война доказа, че Съединението е необратим акт, а българите са готови да отстояват свободата си – хора дръзки и свободолюбиви с принципност и решителност се намират винаги в нашата история дори когато народът ни е изглеждал примирен“, каза още в словото си държавният глава.

На тържествената заря-проверка присъстваха президентът Петър Стоянов,  председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепрезидентът Илияна Йотова, областният управител Дани Каназирева, митрополит Николай, политици, военни, дипломати, духовници и много граждани.

След официалната част хората заскандираха: „Радев, Радев!“ ,  президентът се отби при тях  и се ръкува с десетки.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...