Quantcast
Новини Пловдив » България » Рекордна смъртност от заразата през август
COVID-19 България Важно Здраве

Рекордна смъртност от заразата през август

За още трима пациенти няма информация за придружаващи заболявания
По 8 души на ден са умирали от коронавирус през август

Август се оказа с най-висока смъртност от началото на коронакризата. България е на второ място по смъртност и в Европа. Какво да очакваме от учебния септември?
37% от починалите от Ковид-19 са през август и имаме ръст спрямо юли. Месецът беше и с най-голям процент починали без придружаващи заболявания. По 8 души средно на ден губят битката с болестта. Това каза в „България сутрин“ доброволецът във ВМА и учител по математика Петър Велков.

По думите му тенденцията при смъртността е рекордна в рамките на седмица – 66 души за 7 дни.

„Процентът на хоспитализираните също расте. Критичните случаи са с голям скок също“, каза той за Bulgaria ON AIR.

„България е на второ място по смъртност. Малко са странни тенденциите, а някои държави регистрират по-голяма заболеваемост. Най-вероятно не се тестват таргетирано хората. Вероятно не могат да се тестват контактни лица. Имаме области, където между 50-60% са хоспитализирани, което показва, че късно хващаме болестта“, допълни Петър Велков

Според него между 30% и 80% е делът на тестваните от пътуващите.

„Хубавото беше, че времето беше топло и хората бяха навън. Обществото се отпусна и някои хора се измориха да спазват мерките. В офисите е рискова среда, както и в училищата. Заради лошото време хората ще прекарват повече време вътре, което ще доведе до покачване на заразените“, прогнозира Велков.

„Септември започна ужасяващо за медицинските специалисти. Почти всички държави, в които учениците се върнаха в клас, бележат ръст. Трябва да се очаква, че това ни чака и нас може би към края на септември. Остават въпросителни, по ковид мерките има доста неясноти в училищата. Надявам се образователното министерство и МЗ да подходят гъвкаво и заедно с директорите да минимизират рисковете“, допълни Петър Велков. /ПловдивПрес

Още

57 заразени за последното денонощие, процентът обаче скочи

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...