Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Руската гимназия: Съблекалня става „изолатор“, контрол за маски в коридора
COVID-19 Важно Градът Образование

Руската гимназия: Съблекалня става „изолатор“, контрол за маски в коридора

На входа на Руската гимназия, в класните стаи и тоалетните има сложени информационни материали от РЗИ
На входа на Руската гимназия, в класните стаи и тоалетните има сложени информационни материали от РЗИ

На 15 септември ученици и учители влизат в клас. Новата учебна година започва присъствено, а МОН спусна насоки как да се организира учебния процес в условията на COVID-19.

Ето част от мерките:

  • Учителите ще преподават с маска или шлем,ако влизат в повече от една паралелка.
  • За учениците е задължително да носят предпазните средства в коридора, тоалетните, учителската стая, библиотеката.
  • В класната стая ще са без маски.
  • Всяко училище трябва да предвиди помещение за изолиране на ученици или персонал със симптоми на заболяване.
  • Няма да се мери температура на входа, но медицински филтър трябва да има в първия час на всяка смяна.
  • Ако има ученик с COVID-19 в един клас, всички се поставят под карантина и минават към обучение в електронна среда. –
  • Еднопосочно придвижване в коридорите и по стълбите.
  • При възможност да се отворят повече входове в училището, за да не се допуска струпване.
  • Дезинфекция се извършва два пъти през деня – преди началото на учебните часове и след приключване на смяната, а при потвърден случай на COVID-19 – от четири пъти на ден, до дезинефекция на всеки час.

Галина ГЕОРГИЕВА


Готови ли са училищета в Пловдив да посрещнат ученици и как ще се прилагат мерките – това провери ПловдивПрес.

В ЕГ „Иван Вазов“ учениците са 1198, разпределени в 45 паралелки. Всички задължителни мерки ще бъдат реализирали. „МОН дава възможност всяко училище да направи собствена организация във връзка със спецификата на обучението, както и според това дали учениците учат на една смяна и какъв е капацитетът на стаите. Разработили сме комплекс от мерки, които предстоят да бъдат обсъдени на първия педагогически съвет днес, 8 септември. Изготвили сме и план за преминеване от присъствено в дистанционно обучение. След 8 септември ще представим окончателния пакет на всички родители“, заяви за ПловдивПрес директорът на Руската гимназия Вихра Ерамян.

Директорът на Руската гимназия Вихра Ерамян работи с прозрачна маска за многократна употреба
Директорът на Руската гимназия Вихра Ерамян работи с прозрачна маска за многократна употреба

Учителите ще избират между три варианта – маска, шлем или прозрачна маска за лице за многократна употреба. Тези предпазни средства са осигурени от училището. В коридорите и общите помещения учениците са длъжни да носят маски, а дежурни преподаватели ще извършват контрол по време на всички междучасия, за да не допуска струпване на едно място.

„От нас ще зависи да убедим учениците да носят маски. В класната стая по време на часа ще ги свалят. В ЕГ „Иван Вазов“ всяка паралелка си има стая, не сме на кабинетна система. Единствено се местят за часовете по информационни технологии. Там мерките ще се по-сериозни – след всеки час ще има пълна дезинфекция на плотовете, мишките, клавиатурите и подовете на стаите. През това време прозорците ще бъдат отворени за проветряване т.е. учениците няма да влизат в междучасието в тези кабинети, а ще изчакват отвън в широкото фоайе. Тази мярка за нас е задължителна, нищо че е в списъка на МОН с препоръчителните“, обясни Вихра Ерамян.

В Руската гимназия пълната дезинфекция ще се извършва преди учебните часове, по време на голямото междучасие, което ще е с по-голяма продължителност и след часовете. След всяко междучасие ще бъдат дезинфекцирани всички дръжки на врати, парапетите и подовете на коридорите.

Училищното ръководство е разписало конкретни мерки и за часовете по физическо възпитание. Учениците ще идват на училище със спортно облекло, когато имат час, а съблекалните към физкултурния салон няма да се ползват. Едната от тях е предвидена за т.нар. „изолатор“ – помещение за ученици или учители със симптоми на COVID-19.

Една от съблекалните става помещение за изолиране на ученици със симптоми на COVID-19
Една от съблекалните става помещение за изолиране на ученици със симптоми на COVID-19

„Стаята е подходяща, защото срещу нея се намира аварийния вохд на гимназията, които по принцип не се ползва и е много удобно там да бъде настанено детето там и когато родителят дойде, веднага да бъде изведено от гимназията“, твърди директорът на Руската гимназия.

Сред препоръчителните мерки на МОН е да има различно начало на учебните занятия и различен график за междучасията. В гимназията това изискване може да бъде приложено не на 100%. „Учениците от 8 клас учат в отделна сграда т.е. при излизане в междучасие те няма да имат контакти с другите ученици. Същото важи и за немските паралелки – те учат в ниския корпус, който също е отделен и те ще излизат от друг вход. Някои от паралелките, които изучават профилирана подготовка и избираем учебен предмет в два часа, сме заложили в програмата част от тези часове да са първи. Те ще се провеждат като блок, а учениците ще излизат по друго време в междучасие. Част от учениците ще започват по-късно учебни занятия“, разкри още Вихра Ерамян.

Безконтактен диспенсър за дезинфектант има по коридорите и в тоалетните
Безконтактен диспенсър за дезинфектант има по коридорите и в тоалетните

По коридорите на училището и в тоалетните има поставени безконтактни диспенсъри за дезинфектант. Тоалетните ще се дезинфекцират след всяко междучасие. Осигурени са топла вода, сапун ,дезинфектант, хартия за ръце, тоалетна хартия.

Така изглеждат тоалетните в Руската гимназия
Така изглеждат тоалетните в Руската гимназия

На входа на Руската гимназия, в класните стаи и тоалетните има сложени информационни материали от РЗИ, свързани с отделните стъпки при измиване на ръце и какво е необходимо да знаем, за да защитим себе си и околните от коронавирусна инфекция.

„По отношение на безопасността в училище гарантирам, че сме взели всички мерки и ще направим и невъзможното те да бъдат спазвани. Моето притеснение идва от това, че голяма част от учениците пътуват с градски транспорт до Руската гимназия. Дали децата ще пътуват с маски и кой ще контролира носенето на тези маски? Същото важи и за заведенията, тъй като нашите ученици са големи и ние не можем да им забраним да ходят на кафе или на дискотека. В този смисъл разчитаме много на родителите да убеждават децата си, че носенето на маска е важно както за самите тях, така и за околните“, сподели част от притесненията си директорът на ЕГ „Иван Вазов“.

Вихра Ерамян припомни, че от три години  гимназията работи по дигитализацията, а всеки учител има виртуална класна стая с учениците. „Ние държим в една виртуална класна стая ученикът да има всички ресурси, които е използвал по време на цялото си обучение. Предстои това да се направи за учениците от 8 клас. За да намалим обмена на хартия между ученици и учители, ученините ще имат възможност да пускат своите домашни във виртуалната класна стая. Ако се наложи да започнем в неприсъствена форма, ние сме готови, каза Ерамян.

Официално откриване на учебната година ще има само за 8 клас. За учениците от останалите класове ще има специален график кога да дойдат в класната стая за началото на учебната година.

Някои от учениците ще влязат в чисто нови класни стаи
Някои от учениците ще влязат в чисто нови класни стаи

Всички ученици в Руската гимназия имат Chromebook устройства. Това предполага да не се носят учебници и тетрадки.Тези дигитални устройства се програмират от администратор на училището и ученикът няма достъп до опасни сайтове, а се ползват само за учебни цели. Учениците и учителите имат свои акаунти, които им осигуряват достъп до виртуална класна стая, в която преподавателите качват образователни ресурси. Има чат и опция учениците да работят групово по общи проекти, всеки от дома си. Осмокласниците също трябва да имат такива устройства и предстои този въпрос да бъде решен заедно с родителите.

При случай на COVID-19 в училище

При дете със симптоми на COVID-19 ще го изолираме веднага в отреденото за целта помещение. Свързваме се веднага с родителите, уведомяваме РЗИ. Учениците в този клас преминават в 14-дневна карантина, а през това време ще провеждат дистанционно обучение. По всяка вероятност учителите, които са били в контакт с това дете ще се изследват за коронавирус, следва и пълна дезинфекция на цялото училище. При заразен преподавател, ще преценяме на момента. Може този учител да е влизал само в една или две паралелки, а може да е преподавал на повече класове – учителите по философия, например влизат във всички паралелки от 8 до 12 клас. Ще процедираме според ситуацията. Моят апел към учителите ще бъде при най-малките грипоподобни симптоми да търсят личния си лекар и да се консултират с него. При леки симптоми лекарите ще преценят дали колегите ще си правят тестове. Имаме достатъчно възможности за заместване, а освен това във виртуалните класни стаи те ще могат да пускат материали на учениците и да работят от вкъщи. Ще препоръчам на колегите да си направят и ваксини за грип. Имаме по-възрастни колеги, както и такива, които са от т.нар. уязвими групи, но към настоящия момент никой не ме е потърсил, за да изрази някакви притеснения във връзка с присъствената форма на обучение, коментира Вихра Ерамян.

Как ще стартира учебната година и в други пловдивски училища – четете по-късно 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...