Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Гергов на Копривките: Да браним името на партията – това, което се случва в БСП, е позор! ВИДЕО
Важно Градът Политика

Гергов на Копривките: Да браним името на партията – това, което се случва в БСП, е позор! ВИДЕО

Георги Гергов и Кирил Добрев
Георги Гергов и Кирил Добрев

Кандидатите за председател на БСП Кирил Добрев, Красимир Янков и Георги Тодоров уважиха поканата на градския и областен лидер на БСП в Пловдив Георги Гергов 

Няма да допусна разделение в БСП, обяви Кирил Добрев

Галина ГЕОРГИЕВА

В тази местност са убити зверски наши млади другари. Всички ние трябва да си дадем сметка, че в събота е важен ден за партията ни. Това, което се случва в БСП през последните месеци е позор и трябва да се спре. Нека тук пред паметника на загиналите си дадем дума, че сме социалисти и ще браним името на БСП. Това заяви на Копривките пред част от актива на червената партия градският и областен лидер Георги Гергов.

По традиция членове и симпатизанти на партията отбелязват годишнината от 9 септември 1944 -а с чествания в местността Копривките, позната като Малката Бузлуджа, но заради противоепидемични мерки тази година традиционният събор беше отменен. В 11.00 часа социалисти от Пловдив и областта се събраха, за да поднесат цветя на мемориала в парк Родопи и да почитат паметта на героите антифашисти.

Да се прекланят пред подвига на загиналите в близост до поляната партизани от бригада „Георги Димитров” освен Георги Гергов, дойдоха зам.-председателят на БСП и кандидат за лидер на партията Кирил Добрев, депутатът Красимир Янков – кандидат за председател, който обяви бойкот на изборите на 12 септември, както и другият кандидат, който се отказа от надпреварата – Георги Тодоров. Цветя сложиха още депутатите от Пловдив област Георги Търновалийски, Теодора Халачева и Манол Генов, председателите на БСП в „Източен“ Йордан Василев, в „Северен“ д-р Атанас Баташки, в „Централен“ Тодор Стоилов, в „Тракия“ Добромира Тошева, в „Южен“ Костадин Беларев, както и членове на партията в града и областта. На събитието присъстваха и председателите на социалистите в Стамболийски, Карлово и Асеновград.

Социалистите от Пловдив и областта се снимаха пред паметника на загиналите
Социалистите от Пловдив и областта се снимаха пред паметника на загиналите

„Днес за нас, социалистите е голям празник. На тази поляната през годините са идвали по 3000-4000 души, но вече втора година не можем да си проведем празника по традиция. Но и това ще мине. Пред нас предстоят важни въпроси за решаване – трудно е, защото ни разкопават около паметниците, разделят ни, мачкат ни. Трудно е, защото ние сами се разделяме. Да си дадем сметка, че в събота е важен ден за партията. Винаги сме казвали, че времената са трудни, но този момент е решаващ. Аз изпълних решението на Градския съвет на БСП и поканих всички кандидати за председател на партията. Благодаря на Кирил Добрев, Красимир Янков и Георги Тодоров, че са тук. Хубаво е да знаем какви са техните послания“, обяви в словото си пред социалистите Георги Гергов.

Кирил Добрев уважи поканата на Героги Гергов и се качи на Копривките
Кирил Добрев уважи поканата на Героги Гергов и се качи на Копривките

Зам.-председателят на БСП и кандидат за лидер Кирил Добрев се върна 76 години назад и припомни историческите събития на 9 септември 1944 година. По думите му хората, които са загинали тогава са искали българите да живеят по-справедливо и не са се притеснявали от „репресиите и натиска, които е упражнявал върху тях монархофашисткият режим“. „Били са готови да рискуват живота си, за да има нова, различна България. Не са били толкова много, че да се справят сами. Имало е помощ от народ, който ние безкрайно обичаме. На Шипка онзи ден го усетихме – колкото и да се опитват да ни делят, ние сме заедно, кръвни братя сме. Днес 76 години по-късно и след 30 години преход, някой все се опитваше да ни разделя на добри и лоши. Може би най-тъжното е, че на тази паметна дата някой се опитва да ни раздели в БСП. Да ни раздели на такива, които са с ръководството и които са против него. Няма да допусна подобно разделение! Само, когато сме заедно, може да постигнем успехи“, категорично заяви Кирил Добрев.

Георги Гергов
Георги Гергов

„ Ние от БСП винаги сме имали кауза и затова сме оцелявали през тези 30 години демокрация, в които са ни навирали в ъгъла, наричали са ни „мръсни комунисти“, някой ни е пращал в Сибир. Всичко това сме го търпяли, докато други са стояли в удобния си кожен стол и са приватизирали. Те не могат да ни разберат и не им се сърдете! Тогава, когато бай Киро е бил ремсист и след това е станал първият кмет на Ковачевица, тези хора не са имали идея къде се намират. 1990 година може би не са знаели какво се случва в България и са се опитвали да яхват всяка власт и всеки, който е бил модерен. Ние сме устояли, защото не сме се опитвали да бъдем на гребена на вълната. Ние сме имали своите ценности и идеали и сме ги отстоявали, дори, когато е било непопулярно. Поемам ангажимент пред всички вас, че ще запазя идеите, традициите и най-вече хората на БСП. Защото без хора, няма да има нито идеи, нито традиции, както и няма да има кой да ги предава от поколение на поколение. С това е силна нашата партия и ние сме тези, които трябва да запазим това, призова Кирил Добрев.

Георги Гергов, Красимир Янков, Георги Тодоров и Кирил Добрев отправиха послания към социалистите
Георги Гергов, Красимир Янков, Георги Тодоров и Кирил Добрев отправиха послания към социалистите

Другият кандидат за председател на БСП и депутат – Красимир Янков, припомни, че има хора, които оспорват 9 септември. „Точно тази дата е свързана с един 45-годишен период на възход, в който българинът живееше със самочувствие. Бъдете горди, че сме наследници на тези идеи, които сме развили в новата обстановка. Ние отново ще бъдем отговорната партия, която ще постигне прелом и подем за България! БСП минава през много изпитания, такова е и предстоящият пряк избор за председател на 12 септември“, заяви Янков.

Той разкритикува досегашното ръководство, начело с Корнелия Нинова, че е водило партията към грешен път. „Това, което се случвна и предстои в следващите дни, е част от тази грешна политика – залагане на ново напрежение, тежки разделителни линии не заради идеи, а заради личности. Това досега в нашата партия не се е случвало. След изпитание човек става по-силен, взема своите поуки и гледа да не повтаря грешките. За да имаме възможността да получим доверието на хората, трябва да излезем силни от това изпитание. Това може да стане след взети правилни решения на предстоящия конгрес на 26 септември. В тази сложна ситуация ни вкара сегашното ръководство и колективният върховен орган на партията трябва да вземе съответните решения, за да излезем от тази ситуация. Да се върнем към идейния дебат, който липсваше в последните години. Да имаме ясен план, който да получи доверие. Тези, които ще изпълняват плана,трябва да са почтени. Само така ще изпълним историческата си мисия да променим България, увери социалистите Красимир Янков.

Кандидатът за лидер на БСП, който се отказа от надпреварата – Георги Тодоров обяви, че предстои малък 9 септември в държавата и в партията. Той призова за оставка на правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, а след това избори, които БСП трябва да спечели. „Като партия този 9 септември означава да променим начина, по който функционира БСП в последно време. Дали това ще се реши на 12 септември, или на 26 септември зависи от всички вас, от вашия трезв поглед. Аз взех своето решение и се оттеглих от надпревара, която считам, че няма да донесе търсените резултати, а по-скоро ще раздели партията“, коментира хода си от вчера Георги Тодоров.

След официалната част бяха положени цветя пред паметника. В 18.00 часа годишнината от антифашистката съпротива ще бъде отбелязана с тържествен митинг пред Братската могила в Пловдив.

Кирил Добрев и Красимир Янков дадоха специални интервюта пред ПловдивПрес – за битката в БСП и посланията към социалистите – четете след малко

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...