Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Кирил Добрев пред Plovdiv-Press: Винаги съм бил биткаджия, искам БСП силна и единна партия ВИДЕО
Важно Интервю Мнения Политика

Кирил Добрев пред Plovdiv-Press: Винаги съм бил биткаджия, искам БСП силна и единна партия ВИДЕО

Кирил Добрев
Кирил Добрев
  • Оставам в играта в името на това БСП да бъде отново силна и единна партия
  • Ако допуснем да правим избори по гербаджийски, това ще е най-голямото падение за БСП
  • Ние сме от един отбор и това, че някой има различно мнение, не може да е повод да бъде изключен от партията
  • Изходът от кризата в държавата – оставка на правителството, предсрочни избори след служебен кабинет и честен избор след това
  • Бойко Борисов ще остане в историята като един обикновен политик и никога няма да израсне до ролята на държавник

Кирил ДОБРЕВ е роден  на 18 април 1972 година в София. Завър­шва „Хид­рогеология“ в Минно-геоложкия универ­ситет и „Финанси“ в УНСС. Член е на БСП от 18-годишен, а през 2000 г. е избран в Националния съвет. От 2006 до 2014 година оглавява организацията на БСП в София-област. През 2013 г. е избран за депутат, а след това участва в още два парламента.

През 2016 г. е сред кандидатите за лидер, но се отказва в полза на Нинова. След това става зам.-председател на БСП.

Баща му – покойният вече Николай Добрев, стана един от знаковите политици на прехода, след като 4 февруари 1997 г. постави националния интерес над партийния и върна връчения му от президента Петър Стоянов мандат за съставяне на правителство на БСП.  Така спаси България от национална катастрофа. 

На 12 септември ще се проведе пряк избор на БСП за председател. Кирил Добрев е един от кандидатите. Днес Добрев се срещна със социалисти от Пловдив и областта, като уважи поканата на градския и областен лидер Георги Гергов да присъства на честванията на годишнината от 9 септември 1944 в местността Копривките. Той даде специално интервю за ПловдивПрес

Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА


-Г-н Добрев, предрешена ли е битката в БСП? Опорочен ли ще е вотът за пряк избор на председател в събота, 12 септември?

-Как може една битка да бъде с предизвестен край? Щом оставам в играта, значи имам шансове да спечеля. И ще отстоявам това, което през всичките години досега. БСП е нещо по-различно от някаква битка за власт. БСП е по-различно от това да бъде обязден кон. БСП са всички онези хиляди социалисти от цялата страна, а  те са най-важни и най-ценни за мен. Затова в името на общото благо, както и на това БСП да бъде отново силна и единна партия, оставам в играта. Вотът дали ще бъде опорочен, зависи от нас самите. Ако допуснем да правим избори по гербаджийски, това ще е най-голямото падение за БСП. Да, играта не беше честна. Едни кандидати имаха повече предимства от други. Досегашният председател се ползваше от повече облаги – медийно време, обществен ресурс, но това не ни пречи. Хората в БСП ще направят правилния избор.

-Валери Жаблянов и Красимир Янков призоваха за бойкот на изборите. Вашият призив към социалистите какъв е?

-Това е тяхно право. Решили са да бойкотират изборите. Другият другар – Георги Тодоров, се отказа от надпреварата. Аз призовавам да се гласува, и то така, че да върнем нормалността в БСП. Тя винаги е била партия на бъдещето и съм убеден, че социалистите направят този избор.

-Има ли някаква договорка между вас четиримата, които сте опоненти на Корнелия Нинова, да се провали прекият избор на председател, като гласуват по-малко социалисти и вотът стане нелегитимен, а конгресът да реши след това изхода от кризата?

-Не. Аз никога не съм разчитал на служебни победи и тактически ходове. Дали ще реши конгресът изхода от кризата, ще решат социалистите на 12 септември. Ако социалистите искат конгресът да избира председател, то те ще го постигнат. Никога не съм използвал тактически ходове и съм бил биткаджия. Когато влизаме в подобна надпревара, трябва да играем по правилата, които сме приели. Аз нямам противници в БСП, моите противници са в ГЕРБ.

-Защо решихте да се кандидатирате за председател на БСП? Вие бяхте дясната ръка на Корнелия Нинова, с какво тя ви разочарова?

– Защото не може да имаш такова отношение към партийния актив, към своите другари. Всъщност, аз не знам дали тя ги чувства като другари. Ако не върнем нормалността, ако не съберем партията, нямаме шанс да спечелим изборите в страната. У Корнелия виждам една и съща агресия както към политическия опонент ГЕРБ, така и към другарите, които са с различно от нейното мнение. Защото не мога да издържам повече да разделяме партията на такива, които подкрепят ръководството, и такива, които не го подкрепят. Ние сме от един отбор и това, че имаш различно мнение не може да е повод да бъдеш изключен от партията. Силата на  БСП е била в палитрата от мнения, в това, че сме били различни, но сме вървели към обща цел.

-Вие изпитвате ли вина,  че 4 години сте били в ръководството на партията, а хората не успяха да припознаят БСП като алтернатива на ГЕРБ?

-Разбира се. Аз съм част от всички победи и всички загуби на БСП. Успял съм да извадя своите поуки. Не обвинявам никого затова, което се е случило през този период. Да, най-голямата ми вина е, че бях коректен към председателя, но винаги и единствено съм бил лоялен към БСП.

-Как ще върнете БСП на върха, ако станете  председател?

-Като я  събера. Трябва да спрем да се караме и да започнем да се чувстваме като хора в една лодка, която трябва да отиде на брега. БСП ще се върне на върха, когато успеем да консолидираме лявото, а то не е толкова трудно. В политиката има една дума – диалог. Когато правиш коалиция, трябва да имаш и характер. И най-важното е да дадем кауза на обществото. Кауза на всички тези, които искат промяна в България, за да изберат БСП. Ние сме оцелявали през всички тези 30 години и сме били или във властта, или сме претендирали за властта, защото сме били онази стабилна политическа сила, която хората са избирали по време на криза.

-Ако Корнелия Нинова остане председател, каква ще е съдбата на БСП?

-Няма нищо страшно. БСП не успяха да я разделят Лилов и Луканов, камо ли Кирил Добрев от Гоце Делчев и Корнелия Нинова от Крушовица.

-Според вас какъв е изходът от кризата, в която се намира България в момента?

-Изходът е само един – оставка на правителството, предсрочни избори след служебен кабинет и честен избор. Гаранция за това е машинното гласуване, което вече е факт, просто трябва управляващите да го изпълнят.

-Ако има предсрочни избори, БСП готова ли ще е за тях?

-БСП винаги е готова за избори. Когато има външна заплаха за нас, когато имаме цел, БСП винаги става единна.

– Допускате ли вариант БСП и ГЕРБ да съставят заедно правителство в следващ парламент, ако се наложи?

-Има много спекулации по тази тема, че ако бъда избран за председател, първата ми работа ще е да се прегърна с ГЕРБ. Предстои ни много тежък период. Първо, много е важно БСП да бъде първа политическа сила, да спечели изборите. След това, както демократично ще изберем председател, по същия начин демократично партията трябва да посочи кои са политическите субекти, с които може да вървим заедно напред при ясна и точна програма. И мисля, че можем да го направим още първата седмица след изборите. И когато партията ми даде мандат да водя преговори с тези партии, аз ще го направя. Но имам едно условие – след изброените партии, с които можем да се коалираме, да има квадратче „Искам да остана в опозиция“. Защото властта не е на всяка цена.

-Възможно ли е ляво обединение?

-Възможно е. Водим активни разговори с АБВ,  Движение 21 и Мая Манолова. Само единни можем да се справим и да бъдем първа политическа сила.

-Ако баща ви беше жив, какво би казал за това, което се случва в БСП и в държавата?

-За БСП даже ме е срам да си и помисля. Партията не е била толкова разделена на личностни основи. Никога председателят не се е отнасял по този начин с всички онези партийни членове, които са елемент от всяка една победа. Да се тупаш в гърдите и да казваш „Аз удвоих броя на депутатите“, „Аз направих това и това“. Никога не съм чувал подобни думи от баща си. За него партията е била нашето семейство. А за държавата – ще кажа само това, че един политик става държавник, когато избере националните интереси пред личните и партийните си. За съжаление, Бойко Борисов ще остане в историята като един обикновен политик и никога няма да израсне до ролята на държавник.

Още новини по темата

Гергов на Копривките: Да браним името на партията – това, което се случва в БСП, е позор! ВИДЕО

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...